Ervaar je gas, een opgeblazen gevoel, buikpijn en spijsverteringsproblemen?
Waarschijnlijk heb je te maken met een verstoorde darmflora. Een verstoorde darmflora is een veelvoorkomende oorzaak van niet alleen darmgezondheidsproblemen, maar ook van andere chronische symptomen, inflammatoire aandoeningen en auto-immuniteit.
Ik raad aan om een voedingsrijk dieet te volgen met veel prebiotica en probiotica. Dit is een veelgehoord advies om een verstoorde darmflora te verbeteren. Voor de meeste mensen missen we echter mogelijk een essentieel ingrediënt voor de darmflora: zwavel. Sterker nog, een zwaveltekort kan de overgroei van schadelijke bacteriën stimuleren, wat leidt tot een verstoorde darmflora. Het verbeteren van je zwavelniveaus met MSM-supplementatie kan het ontbrekende stukje zijn waar je naar op zoek bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De connectie tussen zwaveltekort en de gezondheid van je darmflora en hoe je dit natuurlijk kunt verbeteren.

Delen van de Darm
Je spijsverteringskanaal ofwel gastro-intestinale (GI) kanaal, is een systeem van organen waar voedsel en vloeistoffen doorheen reizen. Voedsel wordt verteerd, voedingsstoffen worden opgenomen en afvalproducten verlaten het lichaam aan het einde.
Je darmkanaal omvat je mond, keel (farynx), slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, rectum en anus. Samen vormen ze je spijsverteringssysteem. Dit is een complex systeem, dus je kunt je voorstellen dat er veel dingen mis kunnen gaan, vaak in je dunne of dikke darm.
Je kunt een verstoorde darmflora ontwikkelen (daarover zo meer!) en darmgezondheidsproblemen krijgen in een of beide gebieden. Je dunne darm is het deel van je darm waar voedsel wordt afgebroken tot vloeistof. De meeste voedingsstoffen worden ook daar opgenomen. Van hieruit worden afvalproducten naar je dikke darm verplaatst. Gewoonlijk zijn er weinig tot geen bacteriën of schimmels in de dunne darm. Overgroei van bacteriën in de dunne darm (SIBO) en overgroei van schimmels in de dunne darm (SIFO) zijn aandoeningen waarbij te veel bacteriën of schimmels op de verkeerde plaats zijn gegroeid, wat leidt tot symptomen gerelateerd aan je dunne darm.
Je dikke darm is een deel van je darm waar gedeeltelijk verteerd voedsel doorheen gaat. Tegen die tijd is de meeste spijsvertering en opname van voedingsstoffen voorbij. In je dikke darm kan je lichaam water en zout opnemen uit de overgebleven materialen. Vervolgens kan het afvalproduct naar het rectum worden verplaatst om via de anus te worden uitgescheiden. Veelvoorkomende darmgezondheidsproblemen die je dikke darm kunnen beïnvloeden zijn prikkelbare darmsyndroom (PDS), lekkende darm syndroom, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn kan zowel je dikke als je dunne darm aantasten. Het gebruik van zwavel kan met name nuttig zijn voor het balanceren van de darmflora in de dunne darm en voor het verbeteren van SIBO of SIFO. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bekleding van je darm, darmmotiliteit, gezondheid van de dikke darm en symptomen die je dikke darm beïnvloeden. Maar voordat ik inga op de mogelijke voordelen voor de darmgezondheid van zwavel, laten we het eerst wat meer hebben over je microbioom gezondheid.

Belang van het darmmicrobioom
Je darm is de thuisbasis van biljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen. Je lichaam heeft eigenlijk meer bacteriën dan menselijke cellen. Dit betekent dat de bacteriën en andere micro-organismen die in je darm leven, een grote invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Daarom is de samenstelling van deze bacteriën en micro-organismen cruciaal.
Het Integrative Human Microbiome Project publiceerde een studie in Cell Host & Microbe in 2014 waaruit bleek dat de gemiddelde menselijke darm ongeveer 1.000 verschillende soorten bacteriën herbergt. Sommige van deze bacteriën zijn gunstig en ondersteunend voor je gezondheid, terwijl andere schadelijker zijn en kunnen leiden tot chronische symptomen, ontsteking en ziekte. Hoewel het normaal is om schadelijke bacteriën en micro-organismen in je darm te hebben tot op zekere hoogte, is het belangrijk om een gezond evenwicht te hebben tussen gunstige en schadelijke microben. Als je te veel slechte bacteriën en te weinig goede hebt, zal je darmflora uit balans zijn en ontwikkel je darmdysbiose.

Darmdysbiose of een verstoorde darmflora kan leiden tot chronische ontsteking, een lekkende darm, spijsverteringsproblemen en andere chronische symptomen, inflammatoire aandoeningen, auto-immuunproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het zorgen voor de gezondheid van je darmflora is duidelijk belangrijk. De meeste mensen hebben gehoord over het belang van probiotica en prebiotica, maar er is één voedingsstof waar we niet vaak over praten, maar die wel eens de sleutel tot microbioom disbalans zou kunnen zijn. Ik heb het over zwavel.

Wat is Zwavel?
Zwavel is een niet-metabolisch chemisch element en mineraal dat wordt gevonden in de bodem, planten, voedsel en water. Hoewel zwavel een van de meest voorkomende mineralen in je lichaam is, samen met calcium en fosfor, kan je lichaam het niet zelf aanmaken. Je moet zwavel uit je dieet of water halen uit bepaalde bronnen. Of je kunt het topisch (dus op de huid) aanbrengen, bijvoorbeeld in zwavelhoudende mineralenbaden of modderbaden.

Voordelen van Zwavel

Zwavel is een essentieel mineraal voor je gezondheid. Mogelijke functies en voordelen van zwavel kunnen zijn:
• Bescherming bieden tegen oxidatieve stress en celbeschadiging
• Ondersteunen bij de opbouw en reparatie van DNA
• Helpen bij de synthese van antioxidanten
• Ontstekingen verminderen en de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunen
• Gewrichtspijn verminderen
• Het hart gezond houden
• Stikstofbalans ondersteunen
• Het bestrijden van bepaalde schadelijke bacteriën

Oorzaken van Zwaveltekort
Niet genoeg zwavelrijke voedingsmiddelen eten kan leiden tot lage zwavelniveaus, zoals vaak het geval is bij SIBO-patiënten die merken dat zwavelrijke voedingsmiddelen hun symptomen verergeren. Maar wat als je een gezond dieet hebt en veel van die voedingsmiddelen eet? Helaas kun je toch een zwaveltekort ontwikkelen. De zwavelcyclus speelt een belangrijke rol bij celregeneratie. Helaas hebben moderne landbouwpraktijken, zoals monocultuur en het gebruik van pesticiden en chemicaliën om de productie te verhogen, de normale zwavelcyclus in de voedselproductie veranderd.
Dit heeft geleid tot lagere zwavelniveaus in eerder zwavelrijke gewassen. Een studie uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Environmental Quality vond dat de zwavelniveaus zo sterk zijn gedaald in onze rivieren, waterscheidingen en bodems dat boeren misschien zwavel aan de bodem moeten toevoegen. Hopelijk zullen regeneratieve landbouwpraktijken dit zwaveltekortprobleem verbeteren.
Dus, zelfs als je in staat bent om “zwavelrijke voedingsmiddelen” te eten, bevatten ze mogelijk niet langer deze niveaus van zwavel die je lichaam nodig heeft, wat leidt tot zwaveltekort, zelfs als je een gezond dieet volgt.
Een studie uit 2021 gepubliceerd in Communications Earth and Environment vond dat zwaveltekort kan leiden tot voedingstekorten. Aangezien zwavel zo belangrijk is voor je darm en andere gebieden van je gezondheid, kunnen lage zwavelniveaus een gezondheidsrisico vormen. Het verbeteren van je zwavelniveaus kan cruciaal zijn.

Zwavel, Darmgezondheid en Microbioom Balans
Chronische microbioom onbalans, chronische darminfecties, overgroei van de dunne darm en chronische spijsverteringssymptomen kunnen een ernstige tol eisen van je lichaam.
Maar wat als ik je zou vertellen dat je je darmmicrobioom kunt verbeteren, gas en een opgeblazen gevoel kunt verlichten en je algehele gezondheid kunt verbeteren met zwavel? Het klinkt behoorlijk wonderbaarlijk! Hoewel er meer onderzoek nodig is naar dit onderwerp, geloven sommige artsen dat zwaveltekort een van de meest voorkomende voedingstekorten is. Het aanpakken ervan kan je gezondheid op veel niveaus verbeteren, inclusief je darmgezondheid.

Zwavel en Je Darmwand
Aangezien je lichaam geen zwavel kan maken of opslaan, moet je normale niveaus handhaven door een constante inname van zwavel via supplementen, aangezien onze diëten niet langer voldoende zijn om de benodigde hoeveelheid te leveren. Methylsulfonylmethaan, of MSM, is de geoxideerde vorm van dimethylsulfoxide (DMS), wat een organische zwavelverbinding is.
MSM is biologisch beschikbaar voor je lichaam en is essentieel voor de opbouw van glycosaminoglycanen (GAG). GAG’s dienen als basis voor je bindweefsel. GAG’s helpen bij de vorming van collageen, wat helpt bij het vormen van bindweefsels. Het is niet verwonderlijk dat MSM een veelgebruikt supplement is voor gewrichts-, kraakbeen- en botgezondheid. Echter, bindweefsels vormen ook de darmbarrière. Het gebruik van zwavel in de vorm van MSM kan helpen bij het verbeteren van de slijmlaag van de darm, het herstellen van cel-naar-celverbindingen, het verbeteren van celpermeabiliteit en elasticiteit, en het ondersteunen van de beweeglijkheid in je darm.

Zwavel en Je Darmmicrobioom
Naast het ondersteunen van je darmwand, kan zwavel ook helpen bij het verbeteren van je darmflora. En hier wordt het verhaal echt interessant! Zwavel wordt vaak gebruikt als natuurlijk antimicrobieel middel in de voedingsindustrie en als natuurlijk antischimmelmiddel in de biologische landbouw.
Indien correct gebruikt, kan MSM-zwavel helpen bij het verminderen van bacteriële en gistovergroei in de darm en het verbeteren van symptomen van overgroei van bacteriën in de dunne darm (SIBO) en overgroei van schimmels in de dunne darm (SIFO).
Een dierstudie uit 2022 gepubliceerd in Frontiers in Microbiology vond dat MSM-suppletie het darmmicrobioom bij katten kan verbeteren. We hebben nog meer onderzoek nodig, inclusief onderzoek bij mensen, om dit beter te begrijpen. Echter, anekdotisch bewijs en de ervaring van sommige functionele geneeskunde artsen suggereren dat het gebruik van MSM-zwavel gunstig kan zijn voor degenen met darminfecties en darmdysbiose.
Je darm is een anaërobe omgeving. Dit betekent dat er geen zuurstof is. In zo’n omgeving kunnen sulfaat-reducerende bacteriën elementaire zwavel of sulfaat gebruiken als receptor om energie te verkrijgen. Microben in je darm kunnen pyruvaat fermenteren, wat een metabolisch product is van koolhydraatafbraak. Zwavel of sulfaat kan dienen als elektronreceptoren in dit proces. Dit helpt bij de energieproductie. Het veroorzaakt ook de productie van ethanol en gassen. Dit kan verklaren waarom het toevoegen van te veel zwavel aan je dieet of suppletieprotocol gas kan veroorzaken. Je lichaam moet wennen aan therapeutische niveaus van zwavel. Het starten met een lage dosis en deze geleidelijk in de loop van de tijd verhogen kan winderigheid verminderen en kan zelfs gas volledig elimineren zodra je microbioom in balans komt.
Het lichaam heeft aangeboren wijsheid en ons microbioom werkt samen met ons lichaam. Als we een zwaveltekort hebben, verschuift het microbioom om meer sulfaat-reducerende bacteriën te bevatten om ons lichaam van meer zwavel te voorzien! In ontlastingsonderzoek zien we dit ook vaak in de vorm van een verhoogde H2S vormende bacterieen.
Als we het zwavel aanvullen via suppletie, waardoor je lichaam voldoende zwavel heeft, heeft het geen zwavelproducerende bacteriën meer nodig! De sulfaat-reducerende bacteriën in je darm zullen beginnen af ​​te sterven, waardoor er meer ruimte overblijft voor gunstige microben en balans in je darmmicrobioom. Symptomen van een verstoorde darmflora kunnen eindelijk verbeteren, waardoor je SIBO voorgoed verdwijnt en je algehele gezondheid verbetert.

Zwavelintolerantie en Zwaveltekort
Zwavelintolerantie mag niet worden verward met sulfaatgeneesmiddelenallergie of sulfietintolerantie. Ze zijn niet hetzelfde.
• Sulfaatgeneesmiddelen of sulfonamiden, waaronder sulfonamide-antibiotica, thiazidediuretica, lisdiuretica, sulfonylureumderivaten en koolzuuranhydraseremmers, zijn een groep medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties. Allergieën voor sulfaatgeneesmiddelen komen vaak voor.
• Sulfieten zijn van nature voorkomende, sulfaatbevattende moleculen die tijdens fermentatie worden geproduceerd en worden gebruikt als conserveermiddelen in voedingsmiddelen, waaronder jam, ingemaakte voedingsmiddelen, soepmixen, jus, ingeblikte groenten, gebak en wijn. Sommige mensen ervaren reacties op sulfieten.
• Sulfaten zijn zouten van zwavelzuur. Ze worden aangetroffen in sommige supplementen, medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten.
• Zwavel is een chemisch element dat essentieel is voor je gezondheid. Zwavelbevattende voedingsstoffen zijn onder meer methylsulfonylmethaan (MSM), allicine, alfa-liponzuur (ALA), glucosamine sulfaat, S-adenosylmethionine (SAMe), chondroïtinesulfaat en bepaalde antioxidanten, waaronder glutathion, dimethyl-sulfoxide (DMSO) en N-acetylcysteïne (NAC).

Zwavel is een essentieel element voor je gezondheid. Zonder zwavel zou je lichaam niet goed kunnen functioneren. Dit betekent dat je niet allergisch kunt zijn voor zwavel. Er zijn echter mensen die zwavel niet goed verdragen. Zwavelintolerantie is een zeldzame aandoening die leidt tot systematische symptomen wanneer blootgesteld aan dieetzwavel.
Symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met histaminereacties en kunnen blozen, netelroos, hoofdpijn, misselijkheid, hersenmist of astma-achtige symptomen omvatten. Het hebben van een zwavelintolerantie betekent echter niet dat je darmmicrobioom gezondheid niet kan profiteren van zwavel. Als je begint met zeer lage doses en geleidelijk opbouwt, kun je uiteindelijk zwavel-supplementen op een hoger niveau verdragen.
Er zijn enkele genetische varianten die het moeilijker kunnen maken om zwavel te verdragen, zoals CBS- en SUOX-genen. Als je weet dat je deze genvarianten hebt of merkt dat je moeite hebt om zwavel toe te voegen, kunnen aanvullende voedingsstoffen zoals molybdeen en selenium co-factoren zijn en zwavelmetabolisme ondersteunen. Hoewel er momenteel geen wetenschappelijk onderzoek is dat dit ondersteunt, kan zwaveltekort een mogelijke verklaring zijn achter zwavelintolerantie. Naarmate waterstofsulfidesoorten worden vrijgegeven en zwavelniveaus worden aangevuld, zal ook je microbioom balans verschuiven. Hoe gezonder je microbiome wordt, hoe waarschijnlijker het is dat je hogere doses zwavel en zwavelrijke voedingsmiddelen kunt verdragen.
Dus wat kun je doen bij zwaveltekort?
Zwavelrijke voedingsmiddelen en suppletie kunnen helpen.

Voedingsbronnen van Zwavel
Het consumeren van zwavelrijke voedingsmiddelen kan zeer gunstig zijn voor je darm en algehele gezondheid. Vanwege onze uitgeputte bodems kan het echter niet genoeg zijn, vooral als je te maken hebt met een verstoorde darmflora.
Goede bronnen van zwavel zijn onder meer:
• Knoflook, ui, prei, sjalotten en andere leden van de allium-familie
• Broccoli, bloemkool, kool, boerenkool, spruitjes en andere kruisbloemige groenten
• Eieren
• Asperges
• Waterkers
• Rode en groene paprika’s
• Radijs
• Spinazie
• Paddenstoelen
• Zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, en andere zaden
• Eekhoorntjesbrood en andere soorten zeewier
• Noten en pitten
• Zwavelhoudende groenten zoals kool, ui, knoflook en broccoli kunnen je darm en algehele gezondheid verbeteren.

Supplementen met Zwavel
Als je je darmmicrobioom gezondheid wilt verbeteren, kun je overwegen om zwavel te nemen in de vorm van MSM-suppletie. Methylsulfonylmethaan, of MSM, is een organische zwavelverbinding die beschikbaar is in capsule- en poedervorm. Het wordt vaak gebruikt om gewrichts- en kraakbeenproblemen te ondersteunen en kan ook gunstig zijn voor darmgezondheid. Begin met een lage dosis, zoals 500 mg per dag, en verhoog geleidelijk tot 1.000-2.000 mg per dag, afhankelijk van je reactie en tolerantie. Let op eventuele bijwerkingen, zoals gas, en pas je dosering dienovereenkomstig aan. Zorg ervoor dat je een hoogwaardig MSM-supplement kiest van een gerenommeerd merk. Overleg altijd met een gekwalificeerde zorgverlener voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je routine, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Natuurlijke Remedies voor Spijsverteringsproblemen
Naast het aanvullen met zwavel, zijn er nog andere natuurlijke remedies die je kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen:
• Probiotica: supplementen met goede bacteriën die je darmflora in balans kunnen brengen.
• Prebiotica: voedingsmiddelen rijk aan vezels die goede bacteriën in je darmen voeden.
• Digestieve enzymen: supplementen die helpen bij de afbraak van voedsel en de spijsvertering verbeteren.
• Gember: een natuurlijk middel tegen misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
• Pepermunt: verlicht buikkrampen en gas.
• Kamille: kalmeert een geïrriteerde darm en vermindert ontstekingen.
• L-Glutamine: een aminozuur dat de darmwand helpt herstellen en de darmgezondheid bevordert.
• Kurkuma: heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de spijsvertering ondersteunen.
• Probiotisch voedsel: voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi bevatten natuurlijke probiotica die de darmflora kunnen verbeteren.
• Kauw je eten grondig: dit kan de spijsvertering verbeteren en spijsverteringsproblemen verminderen.
• Vermijd triggerfoods: sommige voedingsmiddelen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij gevoelige mensen, zoals zuivel, gluten, cafeïne en alcohol.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere werkt. Experimenteer met verschillende remedies en luister naar je lichaam om te ontdekken wat het beste voor je werkt.

Conclusie
Een gezonde darmflora is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn.
Een verstoorde darmflora kan leiden tot een breed scala aan symptomen en gezondheidsproblemen. Zwavel is een essentieel mineraal dat kan helpen bij het verbeteren van je darmgezondheid en het herstellen van een verstoorde darmflora.
Het toevoegen van zwavelrijke voedingsmiddelen aan je dieet en het nemen van zwavel-supplementen, zoals MSM, kunnen gunstig zijn voor je darmmicrobioom. Begin met een lage dosis en verhoog geleidelijk tot de gewenste dosis, terwijl je eventuele bijwerkingen in de gaten houdt. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je routine, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt. Door zwavel toe te voegen aan je dagelijkse routine, samen met andere natuurlijke remedies voor spijsverteringsproblemen, kun je je darmgezondheid verbeteren en je algehele welzijn bevorderen.