Natuurlijke chemopreventie is de preventie van kanker door je levenswijze aan te passen. Door juiste voedingsgewoonten, een optimaal lichaamsgewicht en lichaamsbeweging kun je naar schatting 30-40% van alle kankers vermijden.

Wetenschappers vermoeden dat een aantal stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Veelbelovende stoffen zijn:

  • Essentiele suikers(polysachariden) uit shi i take paddestoelen en zeewier
  • Polyfenolen uit groene thee zoals EGCG en granaatappel
  • Curcumine uit kurkuma of de geelwortel
  • Resveratrol uit de schil van rode druiven, cranberry, pinda’s…
  • Lycopeen, het rode pigment uit tomaten, rozenbottels of watermeloen
  • Luteoline, een flavonoïde uit groene groenten zoals broccoli e.a. koolgroenten, selder, spinazie, groene peper…
  • Genisteïne, een fyto-oestrogeen uit sojaproducten
  • Elagzuur uit aardbeiden, frambozen en (weer) granaatappel
  • Ginkgolide B uit ginkgo biloba
  • Omega-3-vetzuren uit visolie en lijnzaadolie

De boodschap is duidelijk: de beste kankerwerende stoffen komen uit (kleurrijke) groenten en fruit. Wetenschappers zoeken nu uit of deze stoffen van een groter nut zijn in de natuurlijke chemopreventie.

Bronnen:
Amin Ruhul ARM, Kucuk O et al. Perspectives for Cancer Prevention With Natural Compounds. J Clin Oncol. 2009; 27:2712-2725