Natuurlijke chemopreventie is de preventie van kanker door je levenswijze aan te passen. Door juiste voedingsgewoonten, een optimaal lichaamsgewicht en lichaamsbeweging kun je naar schatting 30-40% van alle kankers vermijden.
Wetenschappers vermoeden dat een aantal stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn.
Veelbelovende stoffen zijn:
- Essentiele suikers(polysachariden) uit shi i take paddestoelen en zeewier
- Polyfenolen uit groene thee zoals EGCG en granaatappel
- Curcumine uit kurkuma of de geelwortel
- Resveratrol uit de schil van rode druiven, cranberry, pinda’s…
- Lycopeen, het rode pigment uit tomaten, rozenbottels of watermeloen
- Luteoline, een flavonoïde uit groene groenten zoals broccoli e.a. koolgroenten, selder, spinazie, groene peper…
- Genisteïne, een fyto-oestrogeen uit sojaproducten
- Elagzuur uit aardbeiden, frambozen en (weer) granaatappel
- Ginkgolide B uit ginkgo biloba
- Omega-3-vetzuren uit visolie en lijnzaadolie
De boodschap is duidelijk: de beste kankerwerende stoffen komen uit (kleurrijke) groenten en fruit. Wetenschappers zoeken nu uit of deze stoffen van een groter nut zijn in de natuurlijke chemopreventie.
Bronnen: Amin Ruhul ARM, Kucuk O et al. Perspectives for Cancer Prevention With Natural Compounds. J Clin Oncol. 2009; 27:2712-2725