Sarcopenie is vermindering van spiermassa en toename van vetmassa
Een van de veranderingen die ons lichaam ondergaat het het ouder worden is sarcopenie, ofwel vermindering van spiermassa en toename van vetmassa. Kun je daar wat tegen doen?

Ons lichaam wordt tijdens het verouderingsproces anders van samenstelling. Het wordt vetter, ook al behouden we hetzelfde gewicht. Het ligt erg voor de hand dat lichaamsbeweging dit behoudt je lichaam meer spiermassa en vermoedelijk ook meer orgaanmassa. Dit is een heel goede reden om meer te gaan bewegen naarmate je ouder wordt.

Invloed van laaggradige ontsteking
Er zijn uit wetenschappelijk onderzoek steeds meer bewijzen dat laaggradige ontsteking sarcopenie verergert. Ontstekings-activiteit in het lichaam is verbonden met vaatziekten, kanker en Alzheimer, maar ook met sarcopenie, zo blijkt. Er is toenemend bewijs dat de zogenaamde Nucleaire Factor kappa B, ofwel NF kappa B, leidt tot afbraak van spierweefsel. NF kappa B is een eiwit dat allerlei ontstekingsstofjes stimuleert. Een van de gevolgen is dat regeneratie van spiervezels na verwonding en atrofie geremd wordt.

Wat kun je doen tegen laaggradige ontsteking?
Vanaf de leeftijd 40 tot 50 jaar is het geen slecht idee, preventief anti ontstekings supplementen in te nemen. Daarnaast is een ontlastingsonderzoek aan te raden om zoveel mogelijk de darmflora en evt ontstekingen die daaruit voortkomen, in goede balans te houden. Verder is krachttraining belangrijk om de spieren goed te houden.
Krachttraining is goed voor de hormonen en verhoogt testosteron.
Ook zijn er recent studies verschenen waarin bepaalde vitamines belangrijk blijken te zijn in het verbeteren en voorkomen van sarcopenie.

Aanbevolen testen:

Ontlastingsonderzoek
Voedselintoleranties onderzoek

Bijnieruitputting onderzoek
Hormonen Man Plus speekseltest (cortisol, DHEA, estradiol, progesteron  testosteron) – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)