Ontsteking, ook oorzaak van veel ziekten
Ontstekingsactiviteit in het lichaam veroorzaakt de meeste ziekten en veroudering.

Je gezondheid en je immuunsysteem
Het immuunsysteem is bij velen niet in orde en dat leidt vaak tot ziekte. Wat  kun je doen om dit te voorkomen en wat kun je doen om je immuunsysteem weer in balans te krijgen?  Een heel belangrijke voorwaarde voor gezondheid is namelijk een evenwichtig werkend immuunsysteem.

Afweer en ontsteking
Afweerstoffen zoals prostaglandinen, tromboxanen, leukotriënen zijn essentieel voor onze overleving. Deze stoffen verhogen i.h.a. de doorbloeding en zorgen voor zwelling. Ze zetten in zekere zin het weefsel in brand en beschermen het lichaam tegen aanvallen van buiten af. Er ontstaat een ontsteking. Dat is prachtig, want hierdoor kan het lichaam zich herstellen, zichzelf repareren en verdedigen. In feite heeft de evolutie ons het vermogen tot ontsteking gegeven om te kunnen overleven!
Vervelend wordt het als dit soort afweerprocessen op gaan treden terwijl hiertoe geen reden is. Het immuunsysteem is dan uit balans, het slaat op hol en schiet zijn doel voorbij. Er ontstaat een soort veenbrand in het lichaam met alle gevolgen van dien. Er ontstaat een ontstekingsreactie zonder reden, die schade brengt aan je lichaam. Dit is wat ten grondslag ligt aan vrijwel alle ‘welvaartsziektes’. Deze welvaartsziektes vormen samen vrijwel alle doodsoorzaken. Het is een triest gegeven dat maar heel weinig mensen overlijden aan ouderdom.

Welke schade ontstaat door overreactie van het immuunsysteem?
Om te beginnen ontstaan ziektes die we allemaal kunnen herkennen als ontstekingen, zoals reuma, artritis, darmontstekingen (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn). Dit zijn overduidelijk ziekten door een hyperactief immuunsysteem.
Minder bekend is dat ook vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1, een gevolg is van ontstekingen aan de vaatwand. Dit is inmiddels wetenschappelijk geaccepteerd. Preventie van hart aan vaatziekten is dus ook zorgen voor een evenwichtig immuunsysteem. Het gaat dus bij vaatziekten niet alleen op een goede bloeddruk en een mooi cholesterol.
Ook is minder bekend dat bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer, suikerziekte (vooral type 2), depressie en slapeloosheid mede onder invloed van ontstekingsprocessen ontstaan.

Waarom werkt het immuunsysteem niet goed?
Het is overtuigend wetenschappelijk aangetoond dat gezondheid voor een heel belangrijk deel bepaald wordt door een evenwichtig werkend immuunsysteem. Voor een succesvolle preventie en goede gezondheid moet het immuunsysteem in balans zijn. Dan is het in staat bij te dragen aan je vitaliteit.
Bij veel mensen werkt het immuunsysteem niet goed, doordat ons immuunsysteem neigt tot overreactie. Vermoedelijk is dit een erfenis uit de vroege periode in de evolutie van de mens. Toen hadden we een heel actief immuunsysteem nodig. Er dreigde altijd gevaar van buiten af in de vorm van roofdieren, bacteriën, schimmels, parasieten etc. De hygiëne was lang niet zo goed als nu. Een sterke en actieve verdediging was dus absolute noodzaak. Ontstekingen waren noodzakelijk voor overleving.
In plaats van deze primitieve omgeving wonen we nu in huizen, hebben waterleiding, verwarming en medicijnen zoals antibiotica. Onze genen zijn echter vrijwel gelijk aan die van de ‘primitieve’ mens.
Dat betekent dat onze omgeving veel sneller is veranderd dan onze genen. Ons genenpakket past daardoor niet meer helemaal bij onze omstandigheden, waardoor ons immuunsysteem ontspoort. En een goed immuunsysteem is voorwaarde voor goede gezondheid.

Tekorten in voeding
Daarnaast is van groot belang dat onze voeding afwijkt van die van de ‘oermens’. De voeding van veel mensen bevat een overmaat aan omega 6 vetzuren, zoals linolzuur en arachidonzuur en een tekort aan omega 3 vetzuren. Verder eten we gemiddeld veel te weinig groenten, fruit en kruiden, en te weinig van de hiermee gepaard gaande vezels. Ook krijgen we te weinig essentiels suikers binnen. Essentiele suikers zijn in staat om ons immuunsysteem te moduleren. Dat wil zeggen: een te hard werkend immuunsysteem wordt afgeremd en een te slecht werkend immuunsysteem wordt geactiveerd. Essentiele suikers zijn niet ‘gewone’ suikers waaraan we denken als we het over suikers hebben. Dus niet de suiker in je koffie of in zoete tussendoortjes. Essentiele suikers zijn enkelvoudige suikers die voorkomen in oa. shi i take, zeewier, algen en in allerlei soorten fruit en groenten dat tot het laatste moment van rijping door de zon nog aan de bomen heeft gehangen. Helaas wordt al ons fruit ‘groen’ geplukt en zien we dus een schromelijk tekort bij de meeste mensen aan essentiele suikers.
Verder zitten we veel te veel binnen en krijgen dus veel te weinig daglicht tot ons, met o.a. als gevolg een tekort aan vitamine D.
Als we ons lichaam op de goede manier verzorgen zal het immuun-systeem desondanks altijd in evenwicht zijn. Velen verzorgen hun lichaam echter niet goed. Het immuunsysteem houdt hen dan niet gezond maar zet het lichaam in brand. Er ontstaat dan een smeulend vuur in de bloedvaten, gewrichten, hersenen etc.
Wat zijn de oorzaken van een onevenwichtig immuunsysteem?
De volgende oorzaken verhogen het ontstekingsniveau:

 • overgewicht, vooral een vetophoping rond het middel
 • stress
 • tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D, omega3-vetzuren, essentiele suikers en vezels ( 90 % van de Nederlanders!)
 • overmaat aan omega 6 vetzuren
 • voedingsallergieën
 • darmproblemen
 • verzuring van het lichaam
 • infecties
 • leeftijd
 • genetische kwetsbaarheid

Hoe houd je het immuunsysteem in toom?

 • Zorg voor een regelmatige bloedsuikerspiegel, zonder veel pieken en dalen. Dat doe je o.a. door alle (verkeerde) suikers te schrappen en heel vezelrijke voeding te gebruiken
 • verminder je stressniveau, stress ontregelt je immuunsysteem. Ga daarvoor  iets doen, zoals tai chi, meditatie, yoga, vissen, borduren, wat dan ook, als het je maar ontspant.
 • Breng je voeding in balans en vul je voedingstekorten aan, vooral vitamine D, omega 3 vetzuren in de vorm van lijnzaadolie of visolie, voedingsvezels, essentiele suikers, fruit en groente (een pond tot een kilo per dag). Hoe haal je een kilo fruit en groente per dag? Dat is lastig. Je kunt daartoe voedingsconcentraten overwegen.  Eet minder omega 6 vetzuren, d.w.z. minder pinda’s, minder zonnebloem, soja en maisolie. Eet minder vlees, want vlees bevat het omega 6 vetzuur, arachidonzuur, dat ontstekingen verhoogt.
 • gebruik veel oregano, basilicum, rozemarijn, peterselie, curcumawortel, gemberwortel! Al deze kruiden en specerijen hebben een wetenschappelijk bewezen kalmerend effect op je immuunsysteem.
 • zorg voor gezonde darmen, o.a. door gezonde vezelrijke voeding, neem daarbij evt. een goed probioticum
 • zorg voor een gezond gewicht. Dit is heel essentieel omdat overgewicht je immuunsysteem uit balans brengt.. Een gezond gewicht is voor iedereen bereikbaar!
 • vermijd evt. voeding waarvoor je overgevoelig bent, zoek dit uit. De meest voorkomende allergieen zijn granen en zuivel.
 • zorg voor een gezonde zuurgraad van je lichaam
 •  zorg voor een gezond gebit. Een gezond gebit is zonder gebitshaarden, tandvleesproblemen, wortelontstekingen. Zoek een goede tandarts.
 • drink veel thee, vooral witte thee en groene thee, dit balanceert je Immuunsysteem. En dat is een wetenschappelijk feit!
 • gebruik nuttige en werkzame supplementen