Endometriose is een chronische ziekte waarbij baarmoederweefsel (endometrium) op plaatsen groeit buiten de baarmoeder. De schatting is dat 1 op de 10 vrouwen hiervan last heeft. Specialisten in het ziekenhuis weten niet de oorzaak hiervan.  Gemiddeld duurt het 6 jaar (!) voordat de diagnose endometriose wordt gesteld.

Endometriose is een progressief verslechterende en chronische ziekte waarbij het endometrium (de binnenbekleding van de baarmoeder, die iedere maand bij de menstruatie wordt afgestoten) gaat woekeren buiten de baarmoeder, in het kleine bekken. Sommige vrouwen ondervinden geen hinder van de endometriose, maar voor velen is het een ingrijpende aandoening, die veel pijn kan veroorzaken. Het endometriumweefsel kan zich ook vastzetten op andere organen, wat soms onvruchtbaarheid tot gevolg heeft. Over de oorzaak van endometriose is nog maar weinig bekend, en er bestaat geen geneesmiddel. De symptomen worden in de regel bestreden met pijnmedicatie, hormoonpreparaten en via chirurgisch ingrijpen. In de complementaire geneeskunde werken we op diverse lagen.

Wereldwijd lijden miljoenen vrouwen aan endometriose. Omdat het ook wordt geschaard onder de autoimmuunziekten, is het zeker belangrijk om de spijsvertering en de darm te optimaliseren.
Met een verandering in het voedingspatroon en het in kaart brengen van voedselintoleranties kun je het risico op endometriose aanmerkelijk verlagen.
Daarnaast werken we tegenwoordig met de nieuwe genetische testen om de ontgiftingscapaciteit van de lever in kaart te brengen. ALs je weet welke genen zwak functioneren (polymorfisme) kun je sturen in je behandeling, waardoor je invloed krijgt op het ontgiften van oa gifstoffen die het hormonale stelsel beinvloeden zoals microplastics, zware metalen etc.

Aanbevolen testen:

Ontlastingsonderzoek
Voedselintoleranties onderzoek

Bijnieruitputting onderzoek
Genetisch onderzoek naar lever ontgiftingsprofiel

Soort vet in voeding beinvloedt risico op endometriose
Vrouwen die voeding gebruiken die rijk is aan omega-3 vetzuren (visolie) hebben minder kans om endometriose te ontwikkelen, terwijl zij die voedsel gebruiken met veel transvetzuren meer kans hebben om deze nare aandoening te ontwikkelen, volgens een nieuw onderzoek. Dit onderzoek was de grootste in zijn soort waarbij het verband is onderzocht tussen voedingsgewoonten en de kans op het ontwikkelen van  endometriose. Ontdekt werd dat de totale hoeveelheid geconsumeerd vet geen invloed had op de aandoening, maar wel het soort vet.

Vrouwen die de grootste hoeveelheden omega-3 vetzuren binnenkregen hadden een 22 procent lagere kans om gediagnosticeerd te worden met  endometriose dan vrouwen die het minste innamen. Vrouwen die de meeste transvetzuren via de voeding binnenkregen hadden een 48 procent hogere kans op endometriose dan zij die het minste aten.

Deze bevindingen, verkregen uit een 12 jaren durend onderzoek bij 70.709 Amerikaanse verpleegkundigen, laten niet alleen zien dat de voedingsgewoonte een factor van belang is bij de ontwikkeling van endometriose, maar ook dat een vetarm dieet niet noodzakelijkerwijs het gezondste is. Voorts toont dit onderzoek aan dat het zoveel mogelijk weren van transvetten uit de voeding aanbeveling verdient.

Transvetten
Transvetten ofwel transvetzuren zijn, normaal vloeibare, onverzadigde vetten, die door hydrogenatie vast gemaakt zijn, althans bij kamertemperatuur. Dit wordt gedaan omdat deze vetten in vaste toestand veel langer houdbaar zijn. Transvetzuren komen voor in sommige margarines en halvarines, frites, kant-en-klaar maaltijden, snacks, koekjes, cake enz. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat dit soort vetten erg schadelijk voor de gezondheid zijn.
Transvetzuren herken je als op de verpakking de aanduiding staat: geharde plantaardige olie, geharde plantaardige vetten, gehydrogeneerde plantaardige vetten, transvetzuren of transvetten, hoewel het voorkomen van transvetzuren in het product vaak ook niet wordt vermeld.