Meer antibiotica voor urineweginfectie
Apotheken hebben in 2012 veel meer antibiotica voor urineweginfecties verstrekt dan in 2005. Lag in 2005 het aantal voorschriften nog op 1,1 miljoen, in de afgelopen zeven jaar is dit gestegen tot 1,7 miljoen. Dit zegt de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK).

Volgens de SFK is de toename vrijwel geheel toe te schrijven aan de antibioticum nitrofurantoïne. Dit is een antibioticum die artsen voorschrijven bij blaasontstekingen. Nitrofurantoïne dringt door in de bacterie en belemmert de bacterie in de energiehuishouding en in de aanmaak van eiwitten. De bacterie kan hierdoor niet groeien en sterft.

Het nadeel van antibiotica is dat op een gegeven moment de bacterie resistent kan worden voor antibiotica. Bovendien zorgen antibiotica er ook voor dat de hele darmflora weer verstoord wordt. En juist de darmflora is van belang voor sterke darmslijmvliezen! Hoe sterker de darmslijmvliezen zijn, hoe sterker ook de overige slijmvliezen in het lichaam, zoals neus, longen, blaas en vagina. Het is altijd nuttig om na een antibiotica kuur je eigen darmflora weer op te bouwen. Bovendien zijn er efficiente en goed werkzame voedingssupplementen die gebruikt kunnen worden bij blaasontsteking. Preventief maar ook curatief. Ze remmen de aanhechting van oa. de E. coli bacterie, de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt. Voedingssupplementen hebben geen bijwerkingen en er kan geen resistentie tegen ontwikkeld worden. Heb jij een chronische of vaak terugkerende blaasontsteking, maak een afspraak.

Aanbevolen testen:

Ontlastingsonderzoek
Voedselintoleranties onderzoek