We gaan nog gezonder eten in 2013
We gaan nog gezonder eten in 2013
We gaan in 2013 meer dan ooit aan de salades en gezonde tussendoortjes. Onderzoekers voorspellen dat mensen dit jaar nóg bewuster kiezen voor natuurlijke, duurzame en biologische producten.
Wat gaan we eten?
Natuurlijk eten! Uit onderzoek van New Nutrition Business (een Engels tijdschrift) blijkt dat producten als kokosnootwater, noten als snack en Griekse yoghurt steeds meer populair worden, omdat het natuurlijke producten zijn. Maar ook ambachtelijke producten en streekproducten zijn meer gewild. We willen honderd procent zekerheid dat wat we kopen ook echt groen, eco en duurzaam is, van begin tot eind.
Maar eerlijk is duur ….
Als we die zekerheid hebben dat het groen, eco en duurzaam is, betalen we graag iets meer, zegt trendwatcher Adjiedj Bakas. En soms gaan we daar ver in: we willen geen chocoladerepen meer van Tony’s Chocolonely, maar de veel duurdere van Gru Crococo.
Klopt deze trend volgens het Voedingscentrum?
Ja, ook het Voedingscentrum ziet een verschuiving in het eetpatroon van Nederlanders. “We zien een geleidelijke groei van het aantal mensen dat bewust voedingsmiddelen kiest waarbij aandacht is voor dierenwelzijn en milieu”, vertelt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Steeds meer mensen maken de bewuste keuze om geen of minder vlees te eten. Uit milieuoogpunt, maar ook voor je gezondheid is het prima om een kleiner stukje vlees te nemen, of een of twee dagen per week te kiezen voor een vleesvervanger, ei of peulvruchten.”
Is het ook gezonder?
Wie let op minder zout, suiker en verzadigd vet, eet zeker gezonder. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas belangrijk, want de kosten in de zorg exploderen. “Het grotendeel van de Nederlanders leeft ongezond, consumeert veel zorg en dat kost bakken met geld. In Duitsland krijgen mensen geld als ze een afvalcursus met succes volgen om de zorgkosten te drukken. Ik ben daar wel een voorstander van. Als minder mensen ongezond leven, hoeven we ook minder premie te betalen.”
Maar gaan we allemaal om?
Nee. Bakas voorspelt dat we dit jaar gezonder gaan leven, maar dan wel half. “Het is voor de consument nu nog een te extreme switch om van vet eten over te stappen naar een compleet gezonde levensstijl. We eten wat gezonder en vervangen grote borden door kleine borden, zodat het lijkt alsof je toch nog een heel bord eten opschept.”
En is gezond eten wel een leuke trend?
Daar verschillen de meningen over. Volgens Bakas is het daarom belangrijk dat we meer gaan experimenteren en creatievere manieren bedenken om gezond eten aantrekkelijker te maken. “We moeten gezond eten leuk maken. Ik las veel negatieve berichten van vooral mannen over groenten, maar ze waren wel positief over salades. Het gaat dus alleen om de naam ‘groenten’, en dan moet je het verpakken in een ander jasje. Je zou alle groenten de naam salade kunnen geven. Je ziet nu ook veel gezondheid apps voor je telefoon. Zorgverzekeraars zouden apps, horloges of chips kunnen ontwikkelen die bijhouden hoe gezond je leeft. Wie een gezonde leefstijl aanneemt hoeft dan bijvoorbeeld minder premie te betalen.”