Rond 1976 is door wetenschappers ontdekt dat bepaalde suikers worden gebruikt door het menselijk lichaam voor de synthese van glycoconjugaten, moleculen die noodzakelijk zijn voor vele lichaamsfuncties en systemen. Ze gaven aan deze suikers de naam glyconutrienten of “essentiele” suikers, omdat het essentieel is om ze via de voeding binnen te krijgen.

Van deze suikers is inmiddels bekend dat ze genezende eigenschappen bezitten. Ze zijn afkomstig uit diverse planten, fruit en groenten. Aloe Vera, zeewier en medicinale paddestoelen zoals de shi i take zijn onder andere bronnen van essentiële suikers. We mogen essentiële suikers niet verwarren met gewone suikers.

Het woord glyconutriënten is afgeleid van het Griekse woord ‘glukus’, wat suiker of zoetheid betekent.

Vroeger dachten we dat suikers (koolhydraten) alleen werden gebruikt voor energie. Dat klopt voor gewone glucose. Nu weten we meer. Alle projecties die we op de cel oppervlakten zien, zijn gevormd uit essentiële suikers. Door middel van deze essentiële suikers kunnen cellen op elkaar ‘inpluggen’ en informatie overdracht verzenden. Essentiële suikers spelen dus een rol in communicatie tussen cellen. Voor meer informatie, luister naar de radiofragmenten die ik heb gegeven over Glycobiologie en de essentiele suikers.

De 8 essentiele suikers zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ad (1) glycoproteinen zijn essentiële suikers die zijn gehecht aan eiwitten

Ad (2) glycolipiden zijn essentiële suikers die zijn gehecht aan vetten

Ad (3) Proteoglycanen  zijn eiwitstrengen met ‘zijtakken’ van lange glycosaminoglycanen (GAG) die we aantreffen in collageenrijke weefsels. De proteoglycanen zijn van zeer groot belang voor een goede kwaliteit van ons bindweefsel, gewrichtskraakbeen en tussenwervelschijven.