Wat is verzuring in het lichaam?
Bij de ‘energieopwekking’ in onze cellen komen de nodige afvalproducten vrij. Ons lichaam neutraliseert deze zure stoffen, maar door een verkeerde leefstijl en voeding kan ons lichaam letterlijk verzuren. Het zal dan proberen mineralen uit bijvoorbeeld uw botten te onttrekken om het zuur-basenevenwicht te herstellen. Gevolg? Futloosheid en vermoeidheid, maar bij aanhoudende verzuring een heel scala aan aandoeningen en klachten, zoals osteoporose, spijsverteringsklachten, chronische ontstekingen enzovoort.
Ben ik te zuur? Meten is weten!
Aan de hand van alleen de klachten is het lastig te bepalen of een te hoge zuurgraad ook uw probleem is. Gelukkig kunt u gemakkelijk zelf vaststellen hoe het met uw zuur- basenevenwicht staat: u meet met een pH-strip de zuurgraad van uw urine.
Waardoor kan verzuring ontstaan?
- te weinig basenvormende voeding (o.a. fruit, groenten, aardappelen, kruiden)
- te weinig mineralen (o.a. volkoren producten, noten, groenten, fruit)
- te weinig beweging
- te weinig frisse lucht
- te veel zuurvormende voeding (o.a. vlees, vis, kaas, worst)
- te veel stress
- ontstekingsprocessen
- geneesmiddelen
Wat kunnen we eraan doen?
Stel uw eetpatroon zodanig samen dat de basenvormende levensmiddelen met ongeveer 75% het hoofdbestanddeel van uw voeding uitmaken. Basenvormende levensmiddelen zijn plantaardige producten: fruit, groenten, aardappelen, kool, sla en kruiden (ook kruidenthee).