Wat hebben hormetische prikkels met borstkankerpreventie te maken?
Borstkanker is momenteel de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Nederland en minstens 1 op de 10 borstkanker patiënten hervalt jammer genoeg na behandeling.
Kan het zijn dat we behoefte hebben aan een duurzamere aanpak die de wortel(s) van het probleem in rekening brengt? Een vraag die steeds meer retorisch wordt …
In de klassieke westerse geneeskunde wordt een borsttumor eerst gereduceerd en verder behandeld als een hormonaal probleem. Gangbare therapieën omvatten amputatie, chemotherapie en bestraling. Veel gebruikte hormonaal geïnspireerde medicatie zijn SERMs (selectieve oestrogeen receptor modulatoren) en aromatase remmers. In de praktijk blijkt echter dat naast verstoring in de hormoonhuishouding er ook inflammatie, nutritionele tekorten en een verstoring in immunologische, neurologische en detoxificatie systemen aanwezig zijn.
Inmiddels weten we dat het ontstaan van borstkanker altijd een multifactorieel gegeven is. Kanker kunnen we in situ beschouwen als een onderreactie van ons lichaam. Een vervormde structuur heeft kunnen overleven en ons immuunsysteem heeft de groei ervan toegelaten. De prangende vraag is dan ook waarom ons lichaam niet in staat was om te reageren? Zou dit een leverprobleem kunnen zijn, meebepaald in zijn hoedanigheid van detox orgaan?
De meeste toxines waar onze lever mee te maken krijgt zijn vetoplosbaar en moeten eerst biotransformatie ondergaan om te kunnen worden uitgeplast. Als onze lever, door onze huidige lifestyle en door mogelijk een aantal zwakke genen, niet naar behoren kan functioneren dan zullen de vetdepots in ons lichaam, zoals onze borsten, daar de grootste negatieve gevolgen van ondervinden. Bovendien is het zo dat vele van deze toxines endocriene receptoren kunnen bezetten en hormoongevoelige weefsels gaan beïnvloeden. Bij de vrouw zorgt de lever ook voor de afbraak van hormonen tijdens de maandelijkse cyclus.
Onze leverwerking ondersteunen zou dus dagelijkse practice moeten zijn, vooral bij de vrouw van de 21ste eeuw.
Paar tips:
- Zorg ervoor dat je een goede insulinegevoeligheid hebt
- Zorg ervoor dat je voldoende kruisbloemige groenten op het menu zet
- Stel jezelf af en toe bloot aan hormetische prikkels: uitdagingen zoals koude, warmte en hypoxie hebben de capaciteit om onze detoxificatie pathways stevig te boosten. Via een signaalmolecule dat NRF2 heet zorgen we voor de expressie van ettelijke vitagenen die onze afbraakmechanismen voor toxines verhogen.