Vol van walnoten
Heerlijk, een handje walnoten door je yoghurt of je salade!
Ongebrande en ongezouten noten smaken heerlijk en zijn ook nog eens gezond, want ze leveren goede voedingsstoffen, zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. Een van deze noten heeft wel hele speciale eigenschappen: de walnoot!
Nootje speciaal
Wat maakt walnoten nou zo speciaal? Ontdek hier de 4 bijzondere eigenschappen van de walnoot.
1 Walnoten zijn rijk aan vezels, antioxidanten en alfa-linoleenzuur. Deze laatste is een essentieel omega 3 vetzuur, een vetzuur die jouw lichaam niet uit zichzelf kan aanmaken.
2 Wist je dat Omega-3 vetzuren ontstekingsremmend werken, jouw neurotransmitters (zeg maar hormonen in jouw brein) beter laten werken en celreparatie in je lichaam ondersteunen? Hierdoor draagt omega 3 bij aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes. Kortom: de walnoot is goed voor je hersenen.
3 Maar er is meer. Wanneer je walnoten eet, wordt daarvan 80% opgenomen in je lichaam. Er blijft dus 20% calorieën, vezels en vetten over die beschikbaar zijn voor je darmmicrobioom. En dat is goed, want daardoor kunnen er zogenaamde korteketenvetzuren ontstaan die belangrijk zijn voor een goede werking van je darmslijmvlies en bijdragen aan de diversiteit van je darmmicrobioom. Dit heeft weer een positief effect op je stofwisseling en je immuunsysteem. Walnoten zorgen voor minder laaggradige ontstekingen en daarbij verlagen ze ook nog eens je cholesterol. Kortom: de walnoot is goed voor de darm.
Vrolijke noot
4 Maar er is nog iets. Wist je dat het eten van walnoten een positieve werking heeft op je humeur?
Onlangs heeft onderzoek uitgewezen dat het verlangen naar eten en het hongergevoel
Kortom: de walnoot zorgt ervoor dat je (letterlijk en figuurlijk) goed in je vel zit!
Mijn tip: Hou het wel bij één handje per dag. Eet je er meer van, dan zal je broekriem vroeg of laat gaan knellen van alle calorieën die je binnen krijgt. Vegetariërs en veganisten kunnen twee keer per week nog een extra portie nemen.