Voedsel overgevoeligheidstest Imu Pro
Voedselovergevoeligheid komt steeds meer voor. Reacties op voedingsmiddelen kunnen op alle leeftijden ontstaan en verschillende klachten veroorzaken. Deze klachten wijzen meestal niet direct op een overgevoeligheid of intolerantie, waardoor het opsporen hiervan wordt bemoeilijkt. Bovendien behoren de voedingsmiddelen die bij de mens een reactie uitlokken niet tot één bepaalde voedingscategorie, zoals “ongezonde” dan wel “gezonde” voeding”. Dit betekent dat ook “gezonde” voedingsmiddelen klachten kunnen veroorzaken.

Het blijkt dat er veel onduidelijkheid is tussen de woorden voedsel allergie, voedselovergevoeligheid en voedsel intolerantie. Wat is nou eigenlijk precies het verschil? Tijd dus om dit fenomeen eens onder de loep te nemen!

Wat is voedselallergie?
Voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij in het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde allergenen in het voedsel gemaakt worden. Om allergische klachten te ontwikkelen moet je dan eerst in contact komen met bepaalde eiwitten uit de voeding (allergeen). Jouw lichaam reageert hierop met het maken van specifieke afweerstoffen waardoor je gevoelig wordt voor dit bepaalde eiwit (sensibilisatie). Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van bepaalde verschijnselen en klachten bij allergie.

Het optreden van allergische klachten
Meestal treedt een allergische reactie snel op (binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het allergeen), maar het kan ook langer duren. Je kent vast wel het fenomeen dat je een prikkende tong of lippen krijgt bij het eten van bijvoorbeeld walnoten of tomaat of kiwi!

Op welke voedingsmiddelen komt een allergische reactie het meest voor?
De meest voorkomende voedselallergische reacties zien we op koemelk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad.

Bij voedselallergie kan een heel klein beetje van het ziekmakend voedingsmiddel (het allergeen) al een reactie uitlokken. Zo kan een kind met een koemelkallergie bijvoorbeeld al flink last krijgen als hij het lepeltje aflikt, waarmee door koffie met melk is geroerd.

Wat is voedselovergevoeligheid of type 3 voedselallergie ?
Type 3 voedselallergie wordt in de volksmond wel voedselintolerantie genoemd. Maar dit is niet helemaal de juiste benaming. Bij type 3 voedselallergie hebben we te maken met een vertraagde reactie van het afweersysteem. .

De reactie bij een voedselovergevoeligheid type 3 vindt plaats binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet snel meer gelegd. Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.

Op het moment dat er een overmatige reactie plaats vindt, ontstaan chronische (laaggradige) ontstekingsreacties. Deze zogenaamde immuuncomplexen kunnen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels. Deze kunnen zo leiden tot ontsteking, pijn en overgewicht.

Voedselintolerantie?
Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken (dus geen allergenen).Toch wordt dit in de volksmond vaak een allergie genoemd. Het meest bekende voorbeeld is de melksuiker (lactose) intolerantie, waarbij mensen het enzym lactase missen, waardoor ze melksuiker niet kunnen verteren. Dit komt voor bij 1 op de 5 Nederlanders. Ook de glutenintolerantie is een sterk toenemend probleem. Het komt voor bij 1 op de 100 mensen in onze cultuur en wordt vaak niet of te laat gediagnostiseerd, zeker wanneer dit probleem slechts vage klachten geeft. Ook hier weer wordt niet altijd aan deze diagnose gedacht bij ziektebeelden buiten de darm.

De vertraagde voedselovergevoeligheden zijn te meten!
Er zijn bloedtesten die kunnen aantonen voor welke voeding jij specifiek een overgevoeligheid hebt. We noemen dit IgG testen. Deze test kan via bloed worden bepaald en is dus een blauwdruk voor jouw voedselovergevoeligheid. In de test worden IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen. Als er IgG antilichamen worden gevonden, dan duidt dit op aanwezigheid van een immunologische reactie.

Belang van IgG-antilichamen
Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Als er antilichamen worden gevormd kunnen deze zich voor jouw lichaam als lichaamsvreemd gaan gedragen en immuuncomplexen vormen. Deze complexen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels en kunnen zo leiden tot ontstekingsprocessen. Dit kan uiteindelijk leiden tot onder andere pijn en overgewicht. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten zoals hoofdpijn, migraine, overgewicht bij kinderen en de ziekte van Crohn.

Imu Pro test
De ImuPro is een dergelijke diagnostische (bloed) test. Hij wordt uitgevoerd door het laboratorium Pro Health in Weert. Het is de meest betrouwbare test in zijn soort.

Als je eenmaal deze test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voeding verantwoordelijk is voor immuunreacties bij jou en weet je dus welke voeding specifiek voor jou niet geschikt is. Er zijn verschillende resultaten te lezen in de uitslag, die worden gerangschikt van 1 t/m 4.

– Klasse 0 betekent dat er geen overgevoeligheid is tegen het voedingsmiddel, geen beperkingen.
– Klasse 1 – 2 betekent dat er een lage tot matige reactie is tegen de betreffende voedingstoffen. Deze moet je dan minimaal 8 tot 16 weken vermijden.
– Klasse 3 – 4 betekent dat er een sterke tot zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsstoffen bestaat. Deze stoffen moet je dan strikt vermijden.

Zodra je gaat eten volgens de uitslag van de Imu Pro zal je darmslijmvlies zich dus kunnen gaan herstellen. Aan de hand van de uitslag maak ik een rotatiedieet voor jou. Op de lange termijn zal dit dieet resulteren in minder ontstekingen, herstel darmslijmvlies en dus ga jij je fitter voelen!

Kosten ImuPro:

Imu Pro voorscreening               29,50 euro
Imu Pro 100 (90 allergenen) 152,55 euro
Imu Pro 200 (180 allergenen) 296,80 euro
Imu Pro 300 (271 allergenen) 424,00 euro

Heb jij last van onderstaande klachten, laat dan een Imu Pro test doen:
Acne
Adipositas, overgewicht
Angstaanvallen
Astma
Autisme, ADHD
Bovenbuik-klachten
Burn-out syndroom
Chronische diarree, obstipatie, colitis ulcerosa, IBD
Chronische ontstekingen, Arthritis
Chronisch Vermoeidheids Syndroom
Constipatie
Crohn, ziekte van
Depressie
Diabetes
Diarree
Duizeligheid
Endocriene stoornissen
Stemmings-wisselingen
Haaruitval
Hoofdpijn / migraine
Huid problemen – atopische eczeem, acne, psoriasis
Hyperactiviteit / ADHD
Hypertensie (hoge bloeddruk)
IBS (irritable bowel syndrome)
Infectie-gevoeligheid
Jeuk-/ roodheid
Maagzuur, ulcus, hernia diaphragmatica
Obesitas
Psychische klachten, depressies
Rheumatische problemen
Spier-/ gewrichtspijn
Uitputting
Verzuring
Winderigheid / opgeblazen gevoel

 
Geiske de Ruig ” Voedselovergevoeligheden komen vaak voor en zijn vaak ook mede oorzaak van chronische klachten. En dat is wat anders dan voedselallergie! Het is een van de speerpunten van mijn praktijk. Naast voedingsadviezen die ik geef naar aanleiding van de uitslag van de Imu Pro test behandel ik uiteraard ook de slijmvliezen van de darm. Omdat het geheel een synergie is. Uiteraard is het verstandig om die voedingsmiddelen te mijden waar je een overgevoeligheid voor hebt maar tegelijkertijd kun je ook de darmslijmvliezen sterker maken waardoor je weer minder last hebt van voedselovergevoeligheden. Op die manier zie je het snelst herstel. Mensen zijn minder moe, hebben minder chronische ontstekingen, depressies en slaapstoornissen verdwijnen. Ik heb veel patiënten in mijn praktijk met allerlei darm gerelateerde aandoeningen zoals spastische darm, de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa en met de hulp van deze bloedtest en voedingssupplementen voor de darm en de darmslijmvliezen kan ik een hele grote groep mensen op weg helpen met hun klachten en proberen we geleidelijk aan gewone medicatie, met alle bijwerkingen, af te bouwen. Het is en blijft mijn passie als ik zie hoe snel mensen verbeteren als ze die voeding weggelaten waar ze intolerant voor zijn!”

 

1.        M. Wilders-Trushnig, H. Mangge, C. Lieners, H-J. Gruber, C. Mayer, W. Märtz; IgG Antibodies Against Food Antigens are Correlated with Inflammation and Intima Media Thickness in Obese Juveniles, Published online: 2007 Exp Clin Endocrinol Diabetes

2.     Kadriye Alpay, Mustafa Ertas, Elif Kocasoy Orhan, Didem Kanca U Stay, Camille Lieners and Betü Baykan; Diet restriction in migraine, base don IgG against Foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial; Cephalalgia Online First published on March 10, 2010 as. Doi: 10.1177/0333102410361404

3.     Application Study Imupro300, Weight Problems and Food Allergies Type III, Published 2009 Evomed Medizin Serice GmbH, Darmstadt

* (Deze IgG zijn onder te  verdelen in meerdere nummers, IgG1, IgG3, IgG4. De analyse behelst niet de IgG4, deze draagt nauwelijks bij aan het klachtenpatroon).

 

 

 

 

Kosten ImuPro:
Imu Pro 100 (90 allergenen)                        148,40 euro
Imu Pro 200 (180 allergenen)                      318,00 euro
Imu Pro 300 (271 allergenen)                      424,00 euro
Prijzen zijn exclusief inzendtarief en administratieve verwerkingskosten.