Voedingsgewoonten die energie vreten
Mensen die vaak alcohol drinken en mensen die geregeld tussendoortjes eten klagen vaker over moeheid, blijkt uit onderzoek. Er zijn meer voedingsgewoonten die energie vreten en je onnodig moe maken.
Beperk alcohol
Wie vaak en veel alcohol drinkt, meer dan 20 glazen per week, voelt zich eerder moe dan mensen die geen of weinig alcohol drinken. Dat blijkt uit onderzoek. Alcohol verteren vraagt veel energie, verstoort je natuurlijke bioritme en verhoogt de bloeddruk. Er zijn nog 2 nadelige effecten: alcohol vermindert de kwaliteit van de slaap, waardoor je overdag moeier bent, en het versterkt depressieve gevoelens. Gebruik je alcohol, drink het dan in elk geval niet meer in de 3 uur voordat je gaat slapen.
Eet geen tussendoortje
In de onderzoeken naar verbanden tussen voeding en moeheid blijken ook tussendoortjes slecht te scoren. Mensen die regelmatig snacks eten tussen de maaltijden klagen volgens die onderzoeken vaker over moeheid. Suikerhoudende tussendoortjes zorgen voor pieken en daarna weer flinke dalen in de bloedglucosespiegel; ze geven even een opkikker, maar kosten uiteindelijk veel energie. Krijg je toch veel zin in een tussendoortje, eet dan eens een handjevol noten, zoals walnoten of amandelen. Die zijn gezond en geven snel een vol gevoel.
Stop met energievretende voeding
Het geheim van een goede energievoorziening gedurende de dag ligt in een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Als je eet stijgt het glucosegehalte in je bloed. Het hormoon insuline brengt dat weer terug naar normale waarden. Het is de kunst om zo te eten dat de bloedglucosespiegel zoveel mogelijk op een normaal, gelijkmatig peil blijft. Dat heeft volgens voedingsdeskundigen een grote positieve invloed op je energiehuishouding. Eet je ’s ochtends al veel slechte koolhydraten, zoals een witte boterham met zoet beleg en een glas fruitsap, dan vliegt de bloedglucosespiegel omhoog en probeert je lichaam dat weer te normaliseren. Dat kost je veel energie en het is nog ongezond ook.
Snel hongerig
Er is nog een nadeel: van al die snelle suikers word je snel weer hongerig en krijg je behoefte aan tussendoortjes. Je verliest ook concentratievermogen. Beter is het om ’s ochtends te beginnen met goede, langzame koolhydraten, zoals roggebrood of volkoren brood met eiwitten zoals kipfilet, of een ander vezelrijk ontbijt zoals een bord havermout pap. Dat zorgt voor een geleidelijke stijging van de glucosespiegel en het houdt je darmen langer bezig. Een ander voordeel van ’s ochtends (volkoren) granen eten is dat het je peil van stresshormonen laag houdt. Als je dagelijks tijdens de 3 maaltijden vezelrijke voeding eet (volkoren granen, aardappelen, peulvruchten zoals witte en bruine bonen, groente en fruit) en zoete frisdranken kunt laten staan, dan heb je veel energie bespaard en voel je je minder moe.
Wees alert op vochttekort
Het lichaam van een volwassen mens bestaat voor ongeveer 60% uit water. Water is voor het lichaam een veelzijdig en noodzakelijk transportmiddel. Al een klein vochttekort in je lichaam zorgt voor onnodig verbruik van extra energie en een toename van het stresshormoon cortisol. Stress op zichzelf stimuleert vochtverlies. Vochttekort en stress versterken elkaar dus. Ze hebben ook dezelfde symptomen: versnelde hartslag, hoofdpijn, vertraagde stofwisseling en een gevoel van moeheid. Als je dorst krijgt, heb je eigenlijk al te maken met een vochttekort en dus met verlies van energie.
Luister naar je lichaam
Het prestatieverlies loopt bij dorst snel op naar 20%. De kunst is om goed naar je lichaam te luisteren en het dorstgevoel vóór te blijven. Regelmaat is het best: je vochttekort wegwerken door ineens 3 glazen water weg te tanken is niet de juiste methode. Als je merkt dat het geregeld voorkomt dat je dorst hebt en je lichaam dus opzadelt met onnodig energieverlies, moet je die 3 extra glazen verspreid over de dag drinken in kleine hoeveelheden. Water is voor je lichaam de beste drank en wordt het snelst opgenomen.