Serotonine is de kalmerende neuro-transmitter. Het bevordert tevredenheid en is verantwoordelijk voor een normaal slaappatroon. Serotonine speelt een cruciale rol in het reguleren van het geheugen, het leren en de bloeddruk. Het is verder belangrijk voor een gezonde eetlust en het behoud van een constante lichaamstemperatuur.
Een laag serotoninegehalte kan leiden tot slapeloosheid, depressie, agressie, verhoogde pijngevoeligheid en wordt in verband gebracht met dwangmatige eetstoornissen.
Voor een goed evenwicht van serotonine in het lichaam is het gewenst een teveel aan suikerrijk voedsel te vermijden. Als regel wordt gesteld dat voedsel rijk aan complexe koolhydraten het serotoninegehalte in de hersenen op peil helpt houden, terwijl het eten van veel eiwitrijk voedsel het gehalte aan opwekkende neurotransmitters zou verhogen.
De bloed-hersenbarrière bepaalt in hoeverre een stof als serotonine de hersenen vanuit het lichaam kan bereiken. Serotonine komt namelijk ongeveer zo’n 90% in het maag-darmkanaal en het bloed voor en maar voor 2% in de hersenen.

Serotonine kan in de hersenen alleen maar aangemaakt worden uit tryptofaan of 5-HTP. Tryptofaan is een voorloper van 5-HTP, wat weer een voorloper is van serotonine.

Wegens een nieuwe wet mag op mijn website niet zomaar meer een relatie gelegd worden tussen voeding, supplementen en gezondheid. Ik ben echter van mening dat deze relatie er wel degelijk is en ik ga graag met u de uitdaging aan om ook in dit verband mbv. voeding en supplementen de balans te herstellen.

Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder meer: bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes, pinda’s, amandelen, dadels en bananen. Verder komt er tryptofaan voor in uien,soya, kaas, ei, yoghurt, kwark, kalkoen, kip, sla, avocado, tomaat.

Wat zijn de typische symptomen van een serotonine stoornis?

*spijsverteringsproblemen
– tekort serotonine: obstipatie
– overschot serotonine: diarree
*(in) slaapproblemen
*angst met diepe triestheid
*depressie
*verhoogde pijngevoeligheid
*hoofdpijn
*niet lekker in je vel zitten
*uitputting