Lever en nierondersteunende maatregelen

Om de lever en de nier te ondersteunen bij  hun ontgiftingstaken kunnen we specifieke voedingsmaatregelen treffen. Een daarvan is de heetwaterkuur. De heetwaterkuur helpt de lever zijn afvalstoffen te verwijderen.

Kook smorgens 20 minuten lang op een laag pitje ongeveer1 literkoolzuurvrij bronwater. Voeg op het einde geraspte verse gemberwortel of een mespunt geelwortel (kurkuma) aan het gekookte water toe. Verdraag je geen gember of geelwortel, laat deze er dan uit. Schenk dit water in een thermoskan. Drink gedrurende de dag dan met kleine slokjes (naast alle andere dranken) het water zo heet mogelijk op. Forceer niets en drink alleen kleine slokjes. Mocht dit een onaangenaam gevoel geven, laat dan het water iets afkoelen. Doe dit vooral bij heel warme dagen of een hittegolf. Let erop de tong niet te verbranden.

De heetwaterkuur is een oude Ayurvedische manier om afvalstoffen snel te verwijderen en de spijsverteringsenergie te versterken. Kook het water wel 20 minuten. Daar zit de kracht van de procedure. Het is niet om de bacterieen te doden, wat veel mensen denken. Het is om het element vuur (volgens de 5 elementen leer) te verhogen en zo het hele stofwisselingssysteem op een hoger pitje te laten branden.

Kwa voeding is er heel veel mogelijk om de lever te ondersteunen. Inn de praktijk vertellen wij u graag welke voedingsmaatregelen genomen kunnen worden om uw lever te ondersteunen. Heeft u vragen hierover, stuurt u dan een email naar info@pgpraktijk.nl en wij nemen contact met u op.

Een aantal tips:

-Gebruik niet te veel gebraden produkten (gebakken aardappels etc) maar stoom de groenten. Niet bakken of frituren en slechts zelden wokken.

– Vermijd lever- en nierbelastende dranken en voedingsmiddelen zoals koffie, zwarte thee, cacao, alcohol, cola, kunstmatige toevoegingen, gebakken en gefrituurde gerechten, zoals patat, chips, gebraden vlees ed.

– Let op de soort vet, kies voor magere produkten en neem geen patat, gebraden vlees, gebakken vis, koek, gebak, zoutjes. Vetten die weinig problemen geven zijn koud geperste oliesoorten (zolang ze niet verhit worden) en roomboter. Goede oliesoorten zijn lijnolie, walnootolie, pompoenolie, perilla olie, olijfolie, kokosolie uit de natuurwinkel.