“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
(Hippocrates
Nederlanders zijn niet gezonder gaan eten
Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezels. Dat constateert het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze adviesorganisatie van de overheid hield een Voedsel Consumptie Peiling onder bijna 4000 Nederlanders en onderzocht hun eetgedrag tussen 2007 en 2010.
Volwassenen consumeren gemiddeld 100 tot 120 gram groenten per dag, terwijl dat 200 gram zou moeten zijn. Ook kinderen eten slechts de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Slechts 10% van de kinderen en ca. eenderde van de senioren eet twee keer per week vis. In 1997 werd de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) onder mensen van 7 tot 69 jaar, ook uitgevoerd. Het blijkt dat Nederlanders het afgelopen decennium niet gezonder zijn gaan eten.
Algemene adviezen voor een gezonde leefstijl:
Iedere cel in je lichaam is opgebouwd uit wat je daarvoor hebt gegeten. Het gaat wat te ver om te zeggen je bent wat je eet. Wel is het een feit dat wat je eet en hoe je eet sterk bepalend is voor je welzijn nu en in de toekomst.
Wat kun je nu het beste eten en wat is gezond?
Als je diverse boeken over voeding naast elkaar legt, zul je merken dat wat het ene boek beschrijft als gezond, in een ander boek als ongezond wordt beschouwd. Jaarlijks verschijnen er meer dan 5000 publicaties van onderzoeken over voeding. Deze onderzoeken spreken elkaar vaak tegen en we moeten eerlijk bekennen dat we veel nog niet weten. Toch zijn er dankzij gezonde redenatie en vele goede onderzoeken wel enkele richtlijnen te geven. Het is belangrijk om een voedingsgewoonte te vinden die bij je past, die inspeelt op je eigen behoeftes. Deze behoeftes hangen onder andere af van je geslacht, je leeftijd, je lichaamsbouw, je dagelijkse activiteit en je huidige lichamelijke en geestelijke toestand. Verder vinden we het van groot belang dat je aandacht gaat besteden aan hoe voeding bij je valt. Als je moe wordt na het eten van bepaald voedsel, of koude vingers krijgt, of dat je hartslag omhoog gaat, of dat je handschrift onregelmatiger wordt dan heb je iets gegeten dat niet goed voor je is.
- Enkele gezonde richtlijnen zijn:
Zorg voor gevarieerde voeding (2 x daags een maaltijd bestaande uit brood of dagelijks aardappelen is niet echt gevarieerd). - Wees zeer matig met verzadigd vet, neem echter voldoende de essentiële vetten (zoals olijfolie, lijnzaadolie, vette vis, amandelen, walnoten, postelein). Uitzondering is kokosvet. Dit is een verzadigd vet, maar juist gezond om in te bakken en is anti-bacterieel en anti-schimmel.
- Gebruik een ruime hoeveelheid voedingsvezels (bij voorkeur in de vorm van groenten (met name peulvruchten, rauwkost en kort gestoomde groente), niet te zoet fruit en volkoren producten
- Wees matig met (enkelvoudige en/of geraffineerde) suiker en suikerhoudende producten. Zoet fruit dient vanwege het hoge suikergehalte ook in mindere mate te worden gegeten.
- Gebruik wél dagelijks de essentiele suikers. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten (die we niet moeten verwarren met de suikers uit de koffie of frisdranken en waar we hierboven over schreven) die essentieel zijn voor onze celcommunicatie. Deze essentiele suikers komen oa. voor in medicinale paddestoelen, zoals de shi i take, zeewieren en algen en in groenten en fruit dat tot het laatste moment van rijping nog aan de bomen heeft gehangen. Ervaring leert ons dat vrijwel iedereen een tekort heeft aan deze essentiele suikers. De nieuwe wetenschap glycobiologie gaat dieper in op het belang van essentiele suikers voor onze cellen, ons immuunsysteem en onze gezondheid. Voor meer informatie hierover, klik op www.essentielesuikers.nl
- Probeer tenminste een pond groente per persoon per dag te eten. Dit lukt makkelijker als je ook groentesappen drinkt, of regelmatig extra salades of iets als linzensoep, (kikker)erwtensoep of pompoensoep eet. Dit mogen ook groenten uit de diepvries zijn, maar liever vers en het liefst biologisch geteeld (dus onbespoten).
- Dagelijks 2 ons peulvruchten is super gezond. Laat groente het grootste deel van je maaltijd zijn.
- Wees zeer matig met alcohol. Een glas rode wijn en bier per dag is OK.
- Wees matig met keukenzout, neem jodiumhoudend keukenzout, bijv. Jozo-vitaal.
- Drink minstens 1,5-2 liter vocht per dag, bij voorkeur in de vorm van (bron-)water, vers geperst groentesap of kruidenthee
- Rook niet
- Wees matig met koffie (‘s avonds koffie drinken is zeer ongezond) en chocolade. Drink geen cola. Pure chocola, dus meer dan 75% cacao is overigens wel heel gezond.
- Eet zeker niet elke dag vlees en zeker geen rood vlees maar zet zeer regelmatig vis op het menu.
- Eet zo weinig mogelijk geraffineerde producten; geen witmeel, paneermeel, suiker en geen kant- en klaar producten. Liever geen pasta’s (uitzondering: volkorenpasta’s) en niet te vaak aardappels.
- Eet tenminste drie maaltijden per dag, sla liever geen maaltijden over. Begin met een goed ontbijt.
- Neem niet te vaak iets tussendoor, en zorg dat het tussendoortje geen of nauwelijks koolhydraten (suikers) bevat: bijv. wat noten, een paar olijven, een glaasje groentesap.
- Begrijp dat opgewarmde restjes van de dag ervoor geen volwaardige voeding is. Vul dit aan met rauwkost, extra groente, noten en fruit.
- Eet zoveel mogelijk levend (vers, rauw) voedsel. Voedsel uit blik of diepvries bevat veel minder levenskracht, bereiden in een magnetron (zou eigenlijk bestralingsoven moeten heten) is waarschijnlijk ook funest voor de vitaliteit van het voedsel en dus voor je eigen vitaliteit.
- Eet geen overrijp fruit
- Drink geen melk, aangezuurde zuivel (biogarde / magere kwark / yoghurt) en jonge (geiten)kaas mag met mate. Melk is bedoeld voor kalfjes. Het is absurd om als volwassen mens aan de uiers van een koe te hangen. Van melk word je koeiig. (vet, moe, astmatisch, veel slijmvorming, daardoor slechtere opname van mineralen)