Vita K meting: preventieve screening voor osteoporose en de bloedvaten
In onze praktijk maken we gebruik van de Vita K Meter: een niet-invasief medisch apparaat voor een snelle screening van de conditie van je bloedvaten. De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de conditie van de bloedvaten nauwkeurig.

De vita K Meter wordt gebruikt voor het meten van:
*Vasculaire statistieken
*Evaluatie vitamine K status
*SpO2 (Oximeter), zuurstofsaturatie
*Hartritme

Meer dan 90% van de volwassen populatie in de westerse landen heeft een insufficiënte vitamine K status. Een slechte vitamine K status is ook geassocieerd met een verhoogd risico op osteoporose, cardiovasculaire aandoeningen, chronische nierziekten, obesitas en het metabool syndroom.

Recente studies lieten zien dat – ook weer in de algemene populatie – minstens 40% van de mensen beschouwd moet worden als vitamine K deficiënt, dat wil zeggen dat hun vitamine K status zo laag is dat het meetbare klinische gevolgen heeft, waaronder verhoogde morbiditeit en een verminderde levensverwachting.
–          Vitamine K heeft belangrijke extrahepatische functies.
–          Vitamine K beschermt tegen botontkalking en aderverkalking.
–          Voor de extrahepatische functies is meer vitamine K nodig dan voor de bloedstolling.
–          Een aanzienlijk deel van de bevolking zou een subklinisch vitamine K-tekort hebben in de extrahepatische weefsels.
–          Vitamine K2 (met name menaquinone-7) is effectiever voor extrahepatische weefsels dan vitamine K1.
–          Bij de preventie of behandeling van osteoporose en aderverkalking zou het aan te bevelen zijn om de bepaling van de vitamine K-status in het protocol op te nemen.
–          Postmenopausale vrouwen, ouderen (mannen en vrouwen) en patiënten met diabetes of nierziekten zijn de belangrijkste risicogroepen, bij hen is de vitamine K2 spiegel vaak te laag.
–          Het risico op vasculaire calcificatie door chronisch gebruik van coumarinederivaten verdient meer aandacht.

Vasculaire karakteristieken
Arteriële verstijving (verstijving van de bloedvaten) en verkalking vormen sterke risicofactoren voor hoge bloeddruk, atherosclerotische plaque vorming en cardiovasculaire mortaliteit (sterfte door hart- en bloedvatproblemen). Wij maken in de praktijk gebruik van de Vita K Meter. Hiermee kan dit proces in een vroeg stadium worden opgespoord en vervolgens geremd worden door aanpassingen van het dieet of door medische interventie zoals suppletie.

De APG scores zijn schematisch weergegeven in het volgende plaatje, waaruit de mate van aderverkalking blijkt.

Kosten Vitamine K meting
De Vitamine K meting kost € 20,- Dit is exclusief het consult dat je wellicht wilt n.a.v. de uitslag. Voor het consult gesprek berekenen wij ons minutentarief.