Vit D tekort bij kinderen met overgewicht en obesitas
Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar met overgewicht en obesitas hebben vaak een tekort aan vitamine D. Vooral bij ernstige obesitas en bij latino en zwarte kinderen is dat tekort vaak schrikbarend hoog, aldus een groot onderzoek van de Universiteit van Texas, het Southwestern Medical Center in Dallas.
Volgens de onderzoekers is al wel langer bekend dat er een relatie is tussen overgewicht en vitamine D tekort, maar nog nooit is daadwerkelijk deze associatie op zo grote schaal aangetoond Bij de huidige studie werd het vitamine D-tekort (gedefinieerd als 25-hydroxyvitamine-D niveaus lager dan 20 ng / ml) in een steekproef bij 12.292 kinderen van 6 tot 18 jaar onderzocht. Alle kinderen waren ook deelnemers aan de zogeheten National Health and Nutrition Examination Survey, uitgevoerd in de periode 2003 tot 2006. De lengte en het lichaamsgewicht van de kinderen werden gemeten en de deelnemers werden geclassificeerd als zijnde: gezond gewicht, overgewicht, obesitas, of ernstige obesitas. In die studie waren de vitamine D niveaus ook bepaald en vastgelegd.
Uit de studie bleek dat het vitamine D tekort toenam met de ernst van de obesitas.
Prevalence | 95% Confidence Interval | |
Gezond gewicht | 21% | 20% – 22% |
Overgewicht | 29% | 27% – 31% |
Obesitas | 34% | 32% – 36% |
Ernstige obesitas | 49% | 45% – 53% |
De relatie tussen overgewicht en vitamine D tekort was ook afhankelijk van etniciteit: respectievelijk 27% (95% CI, 3% – 51%) van de ernstig zwaarlijvige blanke kinderen had een tekort aan vitamine D in vergelijking met 52% (95% CI, 36% – 68%) voor latino kinderen en 87% (95% CI, 81% – 93%) voor de zwarte kinderen.
Volgens de onderzoekers zijn ook andere factoren gerelateerd aan een significant hoger vitamine D tekort bij kinderen met overgewicht. Hieronder vallen: armoede, het nemen van bloed voor dit onderzoek in de winter en voorjaar, geen gebruik van vitamine D suppletie, minder melk inname, en een groter tv en computer gebruik, maar het gebruik van een vitamine D supplement had geen aantoonbaar effect.
Bij zwaarlijvige kinderen, was het vitamine D tekort gerelateerd aan: armoede, het nemen van bloed voor dit onderzoek in de winter en voorjaar, geen gebruik van vitamine D suppletie, minder melk inname. Maar bij deze groep bleek een groter tv en computer gebruik geen relatie te hebben. Het niveau van lichamelijke activiteit werd niet in verband gebracht met een vitamine D tekort bij overgewicht of obesitas kinderen.
Studie beperkingen omvatten het gebruik van de BMI index (zie hier tabellen voor berekenen van BMI index voor jongens en meisjes) voor het vaststellen van vetzucht in lichaamsweefsel (adipositas), bv in de buik, lever omdat deze niet beschikbaar was, maar ook omdat de BMI index geen goede graadmeter is voor vetzucht in lichaamsweefsel, aldus de auteurs. Bovendien waren de mate van activiteiten buiten waar door blootstelling aan zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D bij kinderen ligt niet beschikbaar bij de analyse methode.
Volgens de onderzoekers zijn verdere studies dus nodig om de klinische relevantie van een lage vitamine D spiegel bij overgewicht / obesitas bij kinderen te bepalen. De bevindingen van deze studie suggereren de noodzaak tot waakzaamheid in vitamine D deficiëntie bij screening en behandeling van kinderen met obesitas. Vooral bij latino en zwarte kinderen.
Bron: Het volledige studierapport: Prevalence of Vitamin D Deficiency Among Overweight and Obese US Children kunt u inzien op de website van Pedriatics. Hier het abstract: Vitamin D deficiency is highly prevalent in overweight and obese children. The particularly high prevalence in severely obese and minority children suggests that targeted screening and treatment guidance is needed Pediatrics. 2012 Dec 24. [Epub ahead of print]