Vandaag nog een beter humeur

Iedereen kent ze: van die mensen die fluitend door het leven gaan. Dat wil jij ook – maar hoe? Krik je humeur binnen no time op met deze zeven tips.

humeur1. Maak een praatje
Sociaal contact maakt ons gelukkig en het geeft je direct een goed gevoel. Dit hoeft niet meteen een intens, diepgaand gesprek te zijn.  Maak vandaag eens een praatje met degene die naast je in de trein zit, iemand voor je in de rij bij de kassa.

Tip: Moeilijk om spontaan contact te maken? Bedenk je dat je nooit iets fouts kunt zeggen. Vaak vinden mensen het al fijn als je iets tegen ze zegt om het ijs te breken.

2. Gebruik geur
Een fijne geur brengt je direct in een betere stemming, zonder dat het veel moeite kost. Je hebt niet direct een warme appeltaart of vers gebakken brood klaarstaan. Maar aromatherapie is wel direct toe te passen. Via etherische oliën snuif je lavendel op die je rustig maakt of rozemarijn die een oppeppend gevoel geeft. Zet een geurflesje met een favoriete geur in je slaapkamer, sprenkel wat op een zakdoek of (als je meer tijd hebt) neem een bad met deze olie.

3. Geef een compliment
Door een ander een compliment te geven, maak je ook jezelf blij. Hoe dat zit? Als je besluit iemand een compliment te geven, heb je oog voor het positieve. Dat is goed! Ook krijg je zelf een positieve reactie terug en dat is dus dubbele winst.

4. Powernap
Een uitgerust gevoel is essentieel voor je humeur. Je reageert rustiger, bent minder snel geïrriteerd en neemt betere beslissingen. Daarvoor hoef je niet meteen een uur plat te gaan liggen. Ook tien of twintig minuten is voldoende. Soms zelfs beter dan een lange middagslaap. Bij een ideale powernap val je niet in een diepe slaap die er vaak voor zorgt dat je je naderhand futloos voelt.

5. Maak een optelsom
In een slechte bui? Maak een lijstje met dingen waar jij dankbaar voor bent. En dat is verrassend meer dan je soms in eerste instantie denkt. Misschien komt de zon eerder op, ga je binnenkort naar een leuk etentje en er was vandaag eens geen file … Tel niet alleen je zegeningen, zet ze ook op papier.

6. Citroen in je thee
Koffie drinken we om alert te blijven. Maar denk juist eens aan thee en fruit om je een opgewekt gevoel te geven. Vooral de geur van citrusvruchten zijn verkwikkend. Knijp een citroen uit in je thee, eet een sinaasappel of denk eens aan bergamot als etherische olie in je bad.

7. Luister naar muziek
Niet voor niets bestaat er muziektherapie voor mensen die in een depressie zitten – muziek maakt je direct vrolijk. Bovendien laat onderzoek zien dat je er creatiever van wordt. Treurige muziek werkt daarentegen averechts.

 

Reacties zijn gesloten.