Aan de hand van urineonderzoek is het mogelijk op eenvoudige en niet-invasieve wijze te screenen op een aantal aandoeningen.

Met behulp van urine onderzoek meten we in de Praktijk voor Preventieve Geneeskunde oa. de werking van de schildklier of belastingen van het endorfine systeem.

Urine onderzoek is eenvoudig thuis uit te voeren. Voor sommige onderzoeken is 24 uurs urine nodig (dus u vangt alle urine gedurende 24 uur op en trekt daar monsters van), voor andere onderzoeken volstaat alleen uw (nuchtere) ochtendurine.

De samenstelling van iemands urine biedt een aardige afspiegeling van wat er zich allemaal in zijn of haar lichaam afspeelt. Via de urine verwijdert het lichaam verschillende stoffen uit het lichaam, maar urine bestaat niet louter uit afvalstoffen. Het bevat simpelweg alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft. Bijvoorbeeld een overschot aan water en zouten of een teveel aan vitamine C dat via het voedsel in het bloed is gekomen. Of (de resten van) medicijnen en hormonen en restanten van eten en drinken. Bijvoorbeeld de kleurstof van rode bieten of het stinkende afbraakproduct van asperges. Ook is de schildklierfunctie in 24 uurs urine anders aan te tonen dan in bloed en kunnen we de belasting van ons endorfine systeem terugvinden in de urine.

Let op: Vergeet op de bestelpagina niet uw BSN-nummer en uw telefoonnummer in te vullen. Wij hebben deze gegevens nodig voor het lab en om u te kunnen bellen.