Aan de hand van urineonderzoek is het mogelijk op eenvoudige en niet-invasieve wijze te screenen op een aantal aandoeningen.
De samenstelling van iemands urine biedt een aardige afspiegeling van wat er zich allemaal in zijn of haar lichaam afspeelt. Via de urine verwijdert het lichaam verschillende stoffen uit het lichaam, maar urine bestaat niet louter uit afvalstoffen. Het bevat simpelweg alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft. Bijvoorbeeld een overschot aan water en zouten of een teveel aan vitamine C dat via het voedsel in het bloed is gekomen. Of (de resten van) medicijnen, neurotransmitters en hormonen en restanten van eten en drinken. Bijvoorbeeld de kleurstof van rode bieten of het stinkende afbraakproduct van asperges..

Met behulp van urine onderzoek meten we in de Praktijk voor Preventieve Geneeskunde oa.:
Oestrogeen dominantie
Oestrogeen wordt gemetaboliseerd door de lever via drie verschillende routes. Afhankelijk van welke route, zal oestrogeen omgezet worden naar goede of slechte metabolieten.
2 OH oestrogeen wordt beschouwd als de goede vorm met het laagste risico op kanker en andere problemen. Waarbij de slechte oestrogenen (16 OH en 4 OH oestrogeen) een grotere kans op borstkanker geven en de goede een lagere kans. Als je lichaam de 2OH route neemt, dan produceert het goede oestrogeen metabolieten die ervoor zorgen dat je een goede stemming hebt, libido, goed borstweefsel en vruchtbaarheid. Als je lichaam echter vaker kiest voor de 16OH of 4OH route, dan ontstaat oestrogeen dominantie met symptomen als geirriteerdheid, vaginale droogheid en PMS, en een hoger risico op het krijgen van kanker.

Exorfinen
Exorfinen (gluten en melk) zijn opiaatachtige voedingsstoffen die de werking van de lichaamseigen endorfine afremt, met gevolg dat de vrijgave van dopamine en serotonine wordt geblokkeerd.
Bij patiënten met depressie, autisme, schizofrenie of ADS (aandachtstekort-stoornis-syndroom zijn vaak verhoogde spiegels van één of meerdere exorfinen in de urine aangetoond en wordt een verbetering van de symptomen door een gluten- en caseïnevrij dieet bereikt.

Stress belasting
De Neurospot toont de hoeveelheid stresshormonen en neurotransmitters die kunnen optreden bij chronische stress en depressie.

Jodium
Jodium is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ook de balans van diverse andere hormonen wordt direct of indirect beïnvloed door jodium.
Een jodiumtekort wordt in verband gebracht met insulineresistentie en Diabetes type 2. 
Mensen met een te laag cortisolgehalte hebben vaak een jodiumtekort.
Tussen schildklierhormonen en groeihormoon vindt een belangrijke wisselwerking plaats om de botgroei te reguleren, dus een vertraagde schildklierwerking als gevolg van een jodiumtekort kan van invloed zijn op de groeihormoonfunctie.
Een jodiumtekort leidt tot een verhoogde oestrogeenproductie, waarmee het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker, wordt verhoogd.

Thuis uit te voeren
Urine onderzoek is eenvoudig thuis uit te voeren. Voor sommige onderzoeken is 24 uurs urine nodig (dus je vangt alle urine gedurende 24 uur op en trekt daar monsters van), voor andere onderzoeken volstaat alleen je (nuchtere) ochtendurine.

Let op: Vergeet op de bestelpagina niet uw telefoonnummer in te vullen. Wij hebben deze gegevens nodig voor het geval er iets niet goed gaat bij het bestellen.