Met behulp van bloedonderzoek kunnen we voedselintoleranties en voedselallergieen meten.

Verschil voedselintolerantie en voedselallergie
De termen voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gehaald. Bij voedselintolerantie heb je last van een enzymtekort. Hierdoor kan het lichaam bepaalde etenswaren niet verteren. Denk hierbij aan tekort aan lactase bij een lactose intolerantie.
Bij voedselallergie reageert het immuunsysteem op bepaalde eiwitten uit voeding met antistoffen. Hierbij is er onderscheid tussen een directe voedselallergie IgE en een vertraagde voedselallergie IgG.

IgE
Bij een IgE-voedselallergie treden de klachten vaak op vlak na het nuttigen van een ‘trigger food’. Hierbij zijn de klachten vaak heel hevig.

IgG
Bij een IgG-voedselallergie treden de symptomen vaak pas uren of zelfs dagen na het nuttigen van een ‘trigger food’ op. In dit geval zijn de klachten over het algemeen milder. Met de ImuPro voedselintolerantie test meten we de vertraagde voedselallergie veroorzaakt (type III) door de immuunrespons van Immuunglobuline G (IgG).  Deze IgG reacties kunnen een van de oorzaken zijn van chronische klachten.

Hoe ontstaat IgG-voedsel­allergie (type-III)?
Na het nuttigen van voeding legt de voedselbrij een lange weg af door het spijsverteringsstelsel. Tijdens dit proces wordt voedsel verkleind in kleinere voedingsstoffen door de maag, 12-vingerige darm en galblaas. Deze voedingsstoffen komen uiteindelijke in de dunne darm terecht waar ze door de darmcellen worden getransporteerd en eindigen en in de bloedbaan. Eenmaal in de bloedbaan dienen deze micronutriënten als energiebron voor het lichaam.

Bij een type III voedselallergie reageert het immuunsysteem op onschadelijke voedselcomponenten door de aanmaak van specifieke IgG-antilichamen. Dat kan veroorzaakt zijn door een beschadigde darmwand door bijvoorbeeld medicijngebruik, milieu, stress, zwakke spijsvertering of een disbalans in de darmflora. Hierdoor kunnen voedseleiwitten, die normaal worden afgebroken tot micronutriënten, tussen de darmcellen glippen waardoor in sommige gevallen een immuunreactie optreedt.

Deze IgG-antilichamen en de voedseleiwitten (antigenen) vormen immuuncomplexen die via de bloedbaan getransporteerd worden en kunnen hechten aan weefsels. Als de immuuncomplexen worden vernietigd door fagocyterende cellen en het complementsysteem, dan kunnen de omliggende weefsels beschadigd raken. Dit leidt tot kleine ontstekingen die chronisch kunnen worden, waarbij de symptomen vertraagd optreden.

Wetenschappelijke publicaties
Het ImuPro concept is klinisch gevalideerd door middel van meerdere wetenschappelijke publicaties. Deze publicaties hebben betrekking op verschillende chronische klachten zoals migraine, prikkelbare darmsyndroom, obesitas en de ziekte van Crohn.

Wanneer kun je GEEN Imu Pro test aanvragen?
Het is niet betrouwbaar om een Imu Pro test aan te vragen en af te lezen als je medicatie gebruikt die ontstekingen en het immuunsysteem remt, zoals corticosteroiden of andere ontstekingsremmers die vaak worden gebruikt bij Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn en auto immuunziekten. Deze medicatie zorgt voor significante verlaging van IgG. Je wacht tot je van de medicatie af bent en telt daar dan nog 21 dagen bij op. Daarna kun je een Imu Pro voedselovergevoeligheids test aanvragen. Zorg er dan ook voor dat je alle voeding weer hebt gegeten, dus ook de zgn ’triggervoeding’.

Tarieven
De tarieven zijn inclusief het medisch ordertarief van het laboratorium, exclusief de bloedafname.
Het duurt gemiddeld 4 weken voordat we de uitslag binnen hebben van het laboratorium. Wij sturen je de uitslag per mail toe. Heb je vervolgens behoefte aan onze professionele uitleg bij dit rapport, dan maken we een consult afspraak voor je. Heb je hier geen behoefte aan omdat je de test zelf kunt interpreteren, dan ontvang je slechts van ons de uitslag. Je kunt met deze uitslag uiteraard ook zelf naar je huisarts of (natuur)dietiste stappen!

Bloed prikken, waar en hoe?
Je hoeft niet nuchter te zijn voor de bloedafname maar we raden aan om niet direct na een zware maaltijd bloed af te laten nemen.
Voor de bloedafname kun je naar een STAR bloedprikpost (kosten via Zorgverzekeraar) gaan in jouw eigen woonplaats of je kunt je telefonisch aanmelden bij PMO Nederland. Tel.: 0251 – 714 614. Het priktarief wordt door de bloedprikpost aan jou doorberekend en die dien je daar zelf te betalen. Of je krijgt hier een factuur achteraf voor. Dit is per prikpost verschillend. Je kunt proberen deze factuur bij je zorgverzekeraar terug te krijgen.
Soms wordt het tarief voor het bloedprikken direct bij jouw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Dan ontvangen wij later hiervoor een factuur van deze verzekeraar. Deze factuur sturen wij dan naar je door.
Ik raad je aan om niet voor het bloedprikken naar je huisarts of het ziekenhuis te gaan omdat zij de test niet kennen. Je neemt zelf je bloedmonster terug aan van degene die jou heeft geprikt en stuurt dit monster zelf op via de blauwe enveloppe, naar het adres van het laboratorium.

Als je PMO Nederland belt, is het belangrijk dat je aangeeft dat je je wilt aanmelden voor bloedafname voor LHM Diagnostiek /Laboratorium Healthcare Medical B.V.
De kosten voor het prikken via PMO bedragen Euro 33,27 inclusief BTW.
Je ontvangt hiervoor zelf een aparte factuur van LHM Diagnostiek/Laboratorium Healthcare Medical B.V.
Let erop dat je op een maandag, dinsdag of woensdag bloed laat prikken ivm het transport naar het laboratorium. Komt je bloed op vrijdag of zaterdag bij het laboratorium binnen, dan loop je de kans dat er met ‘oud’ bloed wordt gewerkt.
Daarnaast is het verstandig dat als de buitentemperaturen extreem zijn (boven de 25 graden of onder de 0 graden) je het bloed zo lang mogelijk thuis in de koelkast bewaart en je je sample in de brievenbus doet, net voordat het door POSTnl wordt opgehaald, dit om temperatuurinvloed zoveel mogelijk te voorkomen.

Heb jij een chronische aandoening, en vermoed je dat deze wordt veroorzaakt door een voedselovergevoeligheid? Wil je weten welk voedingsmiddel je beter kunt laten staan omdat je daar een hoge IgG score voor hebt? Een simpel bloedonderzoek kan daar antwoord op geven.