Suiker is verslavend
Suiker heeft velen van ons in zijn greep. Dat is niet onze schuld, maar die van onze omgeving. Die stimuleert ons namelijk om zo veel mogelijk te eten en zo min mogelijk te bewegen. Steeds als we ons willen ‘verbeteren’ wordt er weer een andere verleiding op ons pad gegooid. Het vergt behoorlijk wat zelfdiscipline om je daartegen te verzetten en dit lukt daarom bij veel mensen ook niet.
Gemiddeld consumeren Nederlanders 16 suikerklontjes aan vrije (toegevoegde) suikers per dag, blijkt uit cijfers van het Diabetesfonds. Dat komt neer op 23 kilo vrije suikers per jaar. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2, en naar schattig hebben 1,1 miljoen Nederlanders op dit moment pre-diabetes. Dit alles simpelweg omdat suiker in overvloed beschikbaar voor ons is |
Om de negatieve gevolgen van suiker te voorkomen, zit er maar een ding op: minderen met suiker. Maar hoe doen we dat, in een wereld die ons aan alle kanten aanspoort om nóg meer suiker te eten? Met lekker makende reclames, promotie van suiker als ‘troostvoedsel’, supermarktaanbiedingen op ongezonde voeding, en misleidende etiketten en voedingsclaims?
Neem contact met ons op en we zullen jou in een of meerdere consulten op maat adviezen geven hoe je van je suikersverslaving kunt afkomen.
Suiker is verslavend
Suiker is iets waar we van nature allemaal van houden. Het is zoet, smaakt naar meer en geeft tijdelijk een fijn gevoel. In vroegere tijden van schaarste kon het vinden van suikerrijke voeding zelfs het verschil betekenen tussen leven of dood.
Zoals je waarschijnlijk al wel weet is dat suiker niet goed voor je is. Suiker verslavend. De stof activeert het beloningscircuit in onze hersenen en zorgt voor de afgifte van beloningsstofjes zoals dopamine en endorfine.
In de context van overleven is dit gunstig, omdat het ons stimuleert op zoek te gaan naar suikerrijke voeding. In de huidige tijd leidt het echter tot grote problemen. Nu suikerrijk voedsel altijd en overal beschikbaar is, zijn we namelijk niet in staat om het beloningssysteem in onze hersenen te bedwingen. We hunkeren naar suiker, verliezen de controle en gaan er zelfs steeds meer van eten. Bij onthouding ervaren we afkickverschijnselen en net als bij drugs moeten we er steeds meer van nemen voor hetzelfde plezierige gevoel.
Hoe kom je van je suikerverslaving af?
Ik deel graag 6 tips met je!
1. Kies voor gezonde voeding voor je brein.
Gezonde voeding voor je brein is rijk aan essentiële voedingsstoffen voor de hersenen. Door dit soort hersenvoeding te eten, zul je merken dat je na verloop van tijd steeds minder zin in suiker krijgt. Dat komt omdat suikercravings soms een signaal zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een gebrek aan het mineraal chroom zorgt bijvoorbeeld voor meer trek in zoetigheid. Gezonde voeding voor je brein zijn oa gezonde vetten, eiwitten uit vlees, vis en eieren, groenten en noten.
2. Eet puur en onbewerkt
Fabrieksmatig bewerkte producten zijn vaak rijk aan suiker en andere stoffen die het beloningscentrum in je hersenen activeren. Stap je eenmaal over op een voedingspatroon met pure en onbewerkte voeding, dan zullen je smaakpapillen na een aantal weken gevoeliger worden en minder snel schreeuwen om suiker.
3. Beweeg meer
Bewegen is niet alleen heel goed voor je brein, maar helpt ook om af te kicken van je suikerverslaving. Een neurotransmitter als anandamide zorgt in je brein bijvoorbeeld voor de runner’s high – het gelukzalige gevoel dat je ervaart na een poosje rennen. Ben je een emotie-eter? Vervang suikerrijke producten voortaan door beweging om een beter gevoel te krijgen!
4. Volg geen extreme diëten
Extreme diëten vergen veel van je, waardoor ze nauwelijks zijn vol te houden en je vroeg of laat weer naar de suiker grijpt. Een voorbeeld hiervan zijn zeer koolhydraatarme diëten, die je brein belasten door een gebrek aan de essentiële brandstof glucose.
Volg daarom liever geen dieet, maar maak structurele veranderingen in je levensstijl die je de rest van je leven met gemak kunt volhouden.
5. Bereid je maaltijden voor
Ben je vaak onderweg? Dan eet je tegen wil en dank waarschijnlijk veel suikerrijke producten. Die zijn op elke straathoek immers een stuk makkelijker verkrijgbaar dan gezonde voeding voor je brein. Door je gezonde maaltijden thuis voor te bereiden en mee te nemen, voorkom je dat je overdag noodgedwongen naar een snack grijpt. Je zult merken dat ook je suikerverslaving hierdoor steeds minder wordt!
6. Zorg voor voldoende voedingsstoffen
Zoals hierboven al even genoemd, kan een tekort aan voedingsstoffen zorgen voor (suikerrijke) cravings. Van honger is geen sprake, alleen een ongelooflijke drang om de voorraadkast te plunderen en je zoete trek te stillen… deze trek heeft vaak niets te maken met dat doosje bonbons dat jouw naam lijkt te roepen, maar heeft negen van de tien keer te maken met een tekort aan diverse voedingsstoffen.
Heb je ongelooflijk veel zin in brownie of reep chocola? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken. Deze neurotransmitter zorgt voor een gelukkig en blij gevoel en daarom wordt er ook weleens gezegd dat ‘chocolade gelukkig maakt’.
Kun jij niet langs de snoepwinkel lopen zonder te watertanden en belandt er regelmatig een zak winegums in jouw winkelmandje? Dit kan duiden op een tekort aan het mineraal chroom. Een tekort aan chroom zorgt namelijk voor extra trek in zoetigheid omdat dit mineraal een taak heeft bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.
Het ‘probleem’ bij snoepen zit in het feit dat wanneer jij jezelf tegoed hebt gedaan aan een zak winegums, je bloedsuikerspiegel enorm piekt. Deze piek zorgt ervoor dat er insuline vrijkomt, met als gevolg een bloedsuikerdip en nóg meer zin in zoetigheid!
Een vicieuze cirkel dus, die je kunt doorbreken door voedingsmiddelen te nemen die rijk zijn aan het mineraal chroom, maar minder zoet en suikerrijk zijn. Voorbeelden zijn groene groenten (sperziebonen, broccoli), volkoren graanproducten (wees matig met gluten) en in mindere mate vlees, vis en zuivelproducten. .
Wil jij weten welke voedingsstoffen jouw eetpatroon kunnen ondersteunen en welke supplementen daar wellicht bij helpen? Neem dan contact met ons op en vraag een persoonlijk consult aan.