We ervaren tegenwoordig vrijwel allemaal stress. Het lijkt wel of Iedereen lijkt te hollen en te vliegen. Geen tijd om iets af te spreken, een agenda die alsmaar voller wordt met allerlei activiteiten. Hoe zit het met jouw balans tussen al die drukte en ontspanning? Voel jij je door de langdurige stress ook uitgeput en lijdt jouw slaap en stemming eronder?

Het goede nieuws is dat je lichaam sterk genoeg is om iets aan drukte aan te kunnen. Je bent stressbestendig. Maar als het te lang duurt, dan kan je lichaam wel een beetje hulp gebruiken!

Wat is stress?
Stress is hetzelfde als spanning en is niet per definitie slecht. Bij gezonde stress maak je meer cortisol aan, gaat je hartslag omhoog en ga je wellicht sneller ademen doordat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Voor een examen, een presentatie of misschien wel een vakantie is dit meestal het geval en dat is goed. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe waardoor je lichaam klaar is voor actie en je goed kunt functioneren. Meestal zijn de effecten van deze spanning erg kort. Als de spanning is verdwenen, dan herstelt je lichaam zich. Maar bij chronische stress kan die voorraad cortisol uitputten en zijn je bijnieren niet goed meer in staat om de juiste hoeveelheid cortisol te produceren. Je stress as staat dan te lang onder druk en gaat steken laten vallen.

Als je last hebt van chronische stress, is het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen. Bedenk wat je kunt doen om de situatie te veranderen en te voorkomen dat de stress opnieuw oploopt. Als je voelt dat je gespannen raakt, neem dan maatregelen om te voorkomen dat het erger wordt.

Wat is onrust?
Onrust heeft te maken met de verwerking van alle indrukken van de dag. Een onrustig gevoel ontstaat als je de indrukken (en bijbehorende emoties) niet helemaal verwerkt. Door deze onverwerkte emoties kan er een gevoel van onrust ontstaan.

Onrust kan zorgen voor stress en lichamelijke ongemakken, zoals het moeilijk in slaap komen, prikkelbaar zijn, concentratieproblemen en het niet lekker in je vel zitten.

Slaapproblemen
Stress kan op de lange termijn slaapproblemen veroorzaken. Soms lukt het dan niet om lekker in slaap te komen of word je midden in de nacht wakker en val je weer moeilijk in slaap.

Wil jij weten in hoeverre je stress bestendig bent, over hoeveel cortisol je nog beschikt en of je mogelijk last hebt van exorfinen, die je neurotransmitters verstoren waardoor je minder stressbestendig wordt?

Aanbevolen testen:

cortisol test

Cortisol + DHEA onderzoek

Exorfinen onderzoek 

Genetisch onderzoek