Snel boos of snel geïrriteerd? Neem wat 5HTP!

Recent onderzoek, wat is gepubliceerd in Biological Psychiatry, suggereert dat een dieetverandering van een dag al een meetbaar effect heeft op boosheid. De studie laat zien dat fluctuaties van de serotoninespiegel in de hersenen, welke vaak voorkomen als iemand niet heeft gegeten of gestrest is, ons vermogen aantasten om boosheid te reguleren. Voor de studie werden de serotoninespiegels van gezonde vrijwilligers veranderd door manipulatie van hun dieet.

Onderzoekers vonden dat lage serotoninespiegels de communicatie tussen specifieke hersenregio’s verzwakten. Ze concludeerden dat als de serotoninespiegel laag is, het moeilijker is om emotionele reacties op woede te controleren.

Lage serotoninespiegels zijn recentelijk gekoppeld aan een verhoogde gevoeligheid voor impulsief gedrag, agressie, teveel eten, depressie, alcoholmisbruik en suïcide neigingen. Het is bewezen dat als de serotoninespiegel constant is dit de stemming verbeterd.

Het lichaam maakt serotonine aan vanuit tryptofaan, welke voorkomt in eiwitrijke voeding. Terwijl het suppleren van tryptofaan al enigszins effectief is gebleken in het verhogen van de serotoninespiegel, is een derivaat van tryptofaan, genaamd 5-hydroxytryptofaan (5-HTP), zelfs nog effectiever gebleken. De aanbevolen dosering is 5- HTP 100mg 2 -3x daags.

Bronnen:
Effects of Acute Tryptophan Depletion on Prefrontal-Amygdala Connectivity While Viewing Facial Signals of Aggression Biological Psychiatry
Luca Passamonti, Molly J. Crockett, Annemieke M. Apergis-Schoute, Luke Clark, James B. Rowe, Andrew J. Calder, Trevor W. Robbins
 
 
 

Reacties zijn gesloten.