Rode bietensap bevordert bloeddoorstroming hersenen
Het drinken van rode bietensap verhoogt in de hersenen de bloedstroom naar de frontale kwabben, de hersengedeelten die gevoelig zijn voor degeneratie met dementie als gevolg, aldus onderzoekers van de Wake Forrest universiteit (Verenigde Staten).
Er zijn veel studies gedaan naar rode bieten, die tot uitkomst hadden dat rode bietensap een hoge bloeddruk kan verlagen. Het doel van deze studie was te bewijzen dat het drinken van rode bietensap ook de doorbloeding in de hersenen kan vergroten. Er zijn gebieden in de hersenen die slechter van bloed worden voorzien naarmate we ouder worden, en dat staat in verband met verminderde geestelijke prestaties en dementie.
In rode bieten worden hoge concentraties nitraten gevonden, wat ook geldt voor selderij, kool en andere groene bladgroenten zoals spinazie en sommige soorten sla. Bij het eten van voedsel met een hoog gehalte aan nitraten worden deze nitraten door goedaardige bacteriën in de mond omgezet in nitrieten.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat nitrieten bloedvaten in het lichaam beter doorgankelijk maken, waardoor de bloedstroom wordt vergroot en meer zuurstof kan worden toegevoerd naar plekken die een tekort aan zuurstof hebben. Dit was het eerste onderzoek dat aantoonde dat dat ook van toepassing is op de bloedvaten in de hersenen.
In de studie werden de effecten van nitraten in voedingsmiddelen onderzocht bij 14 volwassenen van 70 jaar en ouder gedurende een periode van 4 dagen.
De ene helft van hen kreeg de eerste twee dagen voedsel voorgezet met een hoog gehalte aan nitraten waaronder rode bietensap, de andere helft nitraten-arme voeding. De deelnemers ondergingen elke dag na het ontbijt een MRI scan om de bloeddoorstroming in de hersenen te registreren.
De derde en vierde dag wisselden de groepen van voeding, en kregen weer na het ontbijt een MRI scan.
De MRI scans lieten zien dat na het nuttigen van voeding met een hoog gehalte aan nitraten de deelnemers een verhoogde bloedstroom hadden naar de witte stof in de frontale kwabben, de gebieden in de hersenen die in verband worden gebracht met degeneratie die leidt tot geestelijke achteruitgang en dementie.
De resultaten zijn consistent en bemoedigend. Ze kunnen van hulp zijn bij de aanpak van dementie door een aangepast voedingspatroon.
Bron
http://www.dailymail.co.uk/