Wetenschappers ontdekken de link tussen chronische vermoeidheidssyndroom en darmgezondheid

Het chronisch vermoeidheidsyndroom is voor artsen en therapeuten lange tijd een chronisch-vermoeidheidssyndroom-300x199onverklaarbare aandoening geweest. Het is een aandoening die gekenmerkt wordt door verlammende vermoeidheid na normale werkzaamheden. De vermoeidheid wordt ook niet beter na langdurige rust.

De diagnose chronisch vermoeidheids syndroom wordt pas gesteld bij een lange lijst van allerlei onderliggende factoren, zoals spijsverteringsproblemen, infecties en zware metalenbelasting (om er een aantal te benoemen)

Chronisch vermoeidheids syndroom is zelden maar 1 ding en er moet individueel worden gekeken naar oorzaken. Er is echter nieuw bewijsmateriaal dat er vanuit gaat dat chronisch vermoeidheids syndroom sterk wordt gelinkt aan een slechte darmfunctie en een afwijkend  darm microbioom.

Wat is de link tussen een slecht spijsverteringsstelsel, darmfunctie en chronisch vermoeidheids syndroom?

Wetenschappers uit Cornell hebben een aantal belangrijke biologische markers in darmbacteriën geïdentificeerd in relatie tot chronisch vermoeidheids syndroom. Bovendien hebben zij ontstekings stofjes gevonden in de bloedbaan.

Een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Microbiome laat gedetailleerd zien hoe dit wetenschappelijk team in staat was om zeer accuraat de diagnose chronisch vermoeidheids  syndroom te stellen door middel van bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek.

De resultaten toonden aan dat de hoeveelheid bacteriën in het darm microbioom bij patiënten die lijden aan het chronisch vermoeidheids syndroom anders is  dan bij gezonde personen. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan ontstekingsprocessen en aan gastro-intestinale symptomen. Deze ontdekking van een biologische verandering laat nogmaals duidelijk zien dat chronisch vermoeidheids syndroom in de basis geen psychische aandoening is.

In deze studie werden de monsters van ontlastingsanalyse en microbieel DNA vergeleken tussen personen met chronisch vermoeidheids syndroom en een controlegroep . Het bleek dat bij patiënten met CVS de diversiteit van de bacteriën duidelijk verlaagd was waardoor het microbioom slechter was dan in een ideale situatie.

Lekke darmCVS cartoon kon gastro-intestinale symptomen en een verhoogde-immuunreactie verklaren
Bovendien werden tijdens dit onderzoek minder anti inflammatoire (anti ontstekings) bacteriën gevonden bij patiënten met CVS. Wetenschappers vonden ook ontstekingen in het bloed die konden worden gelinkt aan een lekke darm en intestinale problemen waardoor bacteriën de bloedbaan binnen konden dringen. Bacteriën in het bloed triggert wederom een immuunrespons en dit zou een rol kunnen spelen bij de symptomen die samengaan bij CVS.

Wetenschappers waren er ook al van overtuigd dat een overactief immuunsysteem een bijdrage levert aan CVS. Andere symptomen van CVS zijn bijvoorbeeld gewrichtspijn en spierpijn, migraine, vermoeidheid na slapen, en gastro-intestinale problemen.
Algehele malaise na inspanning, is een van de kenmerken van CVS. Patiënten hebben vaak weken nodig van herstel na een relatief kleine inspanning.

Wetenschappers zijn er nog niet over uit of het veranderde darm microbioom oorzaak is of gevolg van CVS. De studies wijzen in ieder geval uit dat het belang van een goede darm werking een duidelijke oplossing kan bieden voor patiënten met CVS.

Deze resultaten geven aan dat er nieuwe behandelmethoden kunnen worden gevonden voor CVS, uitgaande van bloed en ontlastingsonderzoek . Darmtherapie kan bij patiënten met CVS een sterke complementaire behandeling zijn die bovendien niet invasief is.

In onze praktijk doen we bij patiënten met CVS ontlastingsonderzoek en maken wij een darmtherapie plan waarbij het voedingspatroon als eerste wordt aangepast en daarna in  stappen wordt gewerkt aan herstel van darm microbioom en darmslijmvlies.

References:

https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-016-0171-4

http://www.news.cornell.edu/stories/2016/06/indicator-chronic-fatigue-syndrome-found-gut-bacteria

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627160939.htm

http://medicalxpress.com/news/2016-06-indicator-chronic-fatigue-syndrome-gut.html