‘Psychobiotica’ – de nieuwe antidepressiva

Suppletie met probiotica, de bacteriën die van nature in onze darm leven, zou wel eens een nieuwe alternatieve behandeling kunnen zijn voor depressie en andere psychiatrische ziekten. Onderzoekers hebben verschillende gunstige effecten van probiotica op de mentale gezondheid vastgesteld.

Een gezonde darmflora, met een brede waaier van verschillende bacteriestammen, wordt gelinkt aan gezond ouder worden. Bij mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten vindt men minder diversiteit in de darmflora.

Bacteriën die een gunstig effect hebben op het gedrag en de hersenfunctie, worden door onderzoekers psychobiotica genoemd. Ze maken in de darmen neuro-actieve stoffen aan zoals GABA en serotonine, die een belangrijke rol spelen bij de zenuwprikkeling, de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen en onze gemoedstoestand. De link tussen de darmen en de hersenen is in de wetenschappen goed gekend. De darmen worden zelfs de ‘tweede hersenen’ genoemd.

Volgens Dr. Ted Dinan, professor in de psychiatrie, is er bij depressie sprake van een verstoord evenwicht in de darmflora. Depressieve mensen hebben minder verschillende bacteriestammen in hun darmen. Hij zegt dat suppletie met probiotica een veelbelovende behandeling is voor psychische klachten en dat verschillende onderzoeken al goede resultaten hebben aangetoond.

Ratten die depressief gedrag vertonen nadat ze van hun moeder gescheiden werden, gaan zich opnieuw normaal gedragen als ze Bifidobacterium infantis krijgen.

Vrijwilligers die een maand lang Lactobacillus helveticus R0052 plus Bifidobacterium longum kregen, hadden aanzienlijk minder last van stress dan vrijwilligers die een placebo kregen. Ze hadden ook minder hoge concentraties van het stresshormoon cortisol in hun urine.

In een ander onderzoek stelde men vast dat de stemming van proefpersonen sterk verbeterde wanneer ze drie weken elke dag probioticarijke yoghurt aten, terwijl dat bij proefpersonen die een placebo kregen niet het geval was.

Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus casei verminderen angst door een verhoogde werking van GABA. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een kalmerende neurotransmitter.

Het ziet ernaar uit dat lactobacillen en bifidobacteriën de nieuwe antidepressiva worden. De veiligheid, het gebrek aan bijwerkingen en de talrijke bijkomende voordelen voor de gezondheid zijn eigenschappen waar reguliere antidepressiva niet aan kunnen tippen.

 

Dinan TG, Stanton C, Cryan JF. Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.