Psoriasis door een zenuwachtige levenstijlVolgens de klassieke geneeskunde is psoriasis het gevolg van een verkeerde werking van het menselijk afweersysteem. Andere wetenschappers spreken van een genetische aanleg. Dit laatste klopt slechts voor een deel. Slechts bij een derde van de psoriasispatiënten is er sprake van familieleden die ook met deze huidaandoening kregen af te rekenen. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat levensomstandigheden een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de huidziekte. Specialisten denken dan vooral aan fysieke stress die veroorzaakt wordt door ziekten, blessures, chirurgische ingrepen of de gevolgen van medicatie. Het kan ook gaan om psychologische stress die het gevolg is van extreme vermoeidheid of angst.
In mijn praktijk houd ik ook rekening met de bovenvermelde factoren maar ik heb duidelijke aanwijzingen dat voeding en spijsvertering ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte. Ik richt de aandacht vooral op een onvolledige vertering van eiwitten, een overbelasting van de lever door overmatig alcoholgebruik of dierlijke vetten en vaak een zwakke methylatie, of een gebrek aan vitamine A en zink.
Daarnaast spelen voedselintoleranties vaak een rol. Hieronder lees je dat er een duidelijke relatie bestaat tussen voeding en psoriasis.
Door middel van genetisch onderzoek krijg je bijvoorbeeld inzicht in de ontgiftingscapaciteit van de lever. Interessante materie, omdat je met deze uitslag gericht kunt gaan sturen! Hoe zwakker je ontgiftingssctiviteit, hoe groter de kans op het ontwikkelen van psoriasis.

Psoriasis en de rol van voeding
Bij bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis, acne, dermatitis en urticaria, kunnen voedingsgerelateerde aspecten betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte. Verschillende gezondheidsexperts en onderzoekers zijn het erover eens dat de inzet van verschillende voedingsstrategieën veelbelovend zijn voor de behandeling van psoriasis. Voorbeelden hiervan zijn: vasten, een vegetarisch dieet of voedingspatronen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren uit visolie. Een gezonde levensstijl in combinatie met gewichtsverlies is daarnaast ook van belang voor patiënten met matige tot ernstige psoriasis. Ook is een nauwe samenwerking tussen voedingsdeskundigen en dermatologen noodzakelijk voor een behandeling van psoriasis. Bovendien zijn veel zorgverleners van mening dat een dieet gebaseerd op een test voor vertraagde voedselallergieën – zoals ImuPro – nuttig is voor de behandeling van patiënten met psoriasis.

ImuPro test bij psoriasis
In 2008 voerde ImuPro een klinische studie uit om bewijzen te verzamelen voor de doeltreffendheid van ImuPro300, nu de ImuPro Complete test genoemd, bij patiënten met zeer uiteenlopende aandoeningen die kunnen wijzen op voedselovergevoeligheden, waaronder psoriasis, neurodermatitis, hoofdpijn/migraine, overgewicht/obesitas, vermoeidheid, reumatische aandoeningen of darmklachten. In totaal namen 938 patiënten deel aan deze studie en onthielden zich gedurende 8 weken van geteste IgG-reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Bij aanvang verklaarden 201 patiënten dat zij aan psoriasis leden. Bij de controle, die na ongeveer 8 weken plaatsvond, was de ernst van de psoriasissymptomen bij 118 van de 201 patiënten (59,2%) aanzienlijk minder. Vergelijkbare verbeteringen werden ook waargenomen bij andere inflammatoire huidziekten zoals acne, atopische dermatitis of jeuk (respectievelijk 60,8%, 66,9% en 72,5%)