Professor Harvard bevestigd: melk beschermt niet tegen botbreuken
‘If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk’
Walter Willett, MD, DrPH
Walter Willett professor in de epidemiologie aan de Harvard-universiteit, één van de meest geciteerde onderzoekers ter wereld, heeft het volgende te vertellen over zuivelconsumptie, botbreuken en dieetrichtlijnen.
Eén glas melk per dag
Het onderzoek van Willett laat zien dat 300 ml melk per dag, ongeveer 1 glas, meer dan voldoende calcium bevat voor gezonde, sterke botten. Meer melkconsumptie zorgt niet voor minder botbreuken en bevordert bovendien de algehele gezondheid niet. Willett’s onderzoek laat zelfs het tegendeel zien: een calciumrijk dieet zorgt voor toename van IGF-1, een melkhormoon dat het risico op botbreuken en darmkanker vergroot. Dat melk niet zo gezond is als menigeen denkt, kwam al naar voren in het artikel “Hoe (on)gezond is melk eigenlijk”, gepubliceerd in het themanummer ‘Skelet’ van het magazine Van Nature.
Bewegen belangrijker dan melk
Beweging is volgens Walter Willett een veel betere manier om botbreuken te voorkomen – de impact van het eigen lichaamsgewicht tijdens lichamelijke inspanning houdt botten sterk en gezond. Ondanks het onderzoek van Walter Willett raadt het Voedingscentrum volwassenen nog steeds aan tussen de 450 en 650 ml melk per dag te drinken.
Meer over Walter Willett
Walter Willett is hoogleraar Epidemiology en Nutrition en hoofd van het Department Nutrition aan de Harvard School of Public Health en Harvard Medical School. Hij is betrokken bij grote Amerikaanse bevolkingsstudies, zoals de ‘Nurses Health Studies’. Daarbij onderzoekt hij de relatie tussen voeding en gezondheid waarbij de nadruk ligt op hart- en vaatziekten en kanker.