Probiotica kunnen bijdragen aan sterkere botten bij vrouwen na de menopauze
Uit een overzichtsstudie blijkt dat probiotica kunnen helpen om de botten van vrouwen na de menopauze sterker te houden, vooral bij vrouwen met osteopenie (een vroege vorm van botontkalking).
Onderzoekers bekeken twaalf studies waarin in totaal 1183 vrouwen na de menopauze werden gevolgd. In deze onderzoeken kregen de vrouwen minstens drie maanden lang probiotica. De meest gebruikte soorten probiotica waren lactobacillen en bifidobacteriën.
De vrouwen die probiotica slikten, hadden na verloop van tijd een betere botdichtheid in hun onderrug en heupen vergeleken met vrouwen die geen probiotica namen. Ook zagen de onderzoekers dat deze vrouwen minder van een bepaalde stof (CTX) in hun bloed hadden die aangeeft dat botten worden afgebroken. Daarnaast was er meer van een andere stof (BALP) aanwezig die te maken heeft met botopbouw. Voor andere stoffen die met botgezondheid te maken hebben, werden geen grote verschillen gevonden tussen de groepen.
Uit verder onderzoek bleek dat het effect van probiotica vooral duidelijk was bij vrouwen met osteopenie en minder bij vrouwen met osteoporose (een ernstigere vorm van botontkalking). Ook werkte de suppletie beter als de vrouwen minstens een jaar lang een hogere dosis namen (minstens 1 miljard bacteriën per dag).
De onderzoekers concluderen dat probiotica kunnen bijdragen aan sterkere botten bij vrouwen na de menopauze, vooral als er al sprake is van beginnende botontkalking. Belangrijk daarbij is om op maat te suppleren, het liefst aan de hand van ontlastingsonderzoek.
📖 Bron: Frontiers in Endocrinology, 2024; 15:1487998, DOI: 10.3389/fendo.2024.1487998