Probiotica en prebiotica: wat is het en hoe kan het mij helpen?
Wat zijn probiotica en prebiotica?
Probiotica zijn de goede lichaamsondersteunende bacteriën die in je darmen leven en essentieel zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem.
Prebiotica is een verzamelnaam voor de ‘voeding’ voor die goede bacteriën, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Het zijn onverteerbare koolhydraten, we noemen ze ook voedingsvezels. Vooral groenten, fruit en volle granen leveren die voedingsvezels.
Prebiotica stimuleren de groei van gunstige bacteriën. Dat ondersteunt de werking van je darmen en zorgt voor een daling van slechte bacteriën. Zo komen de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht.
Een supplement met een combinatie van pre- en probiotica bevat zowel de levende bacteriën die je nodig hebt in je darmen als de juiste voeding voor die bacteriën.
Hoe kunnen prebiotica en probiotica mij helpen?
Een goed werkende spijsvertering is cruciaal om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en je lichaam optimaal te laten functioneren. Onvolledige vertering zorgt voor allerhande klachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree en krampen.
Meer pre- en probiotica in je voeding hebben gunstige effecten op:
- Je darmen. Lichaamsvriendelijke bacteriën produceren het stofje butyraat, dat de darmwand versterkt.
- Je spijsvertering. Je neemt alle voedingsstoffen beter op.
- Je immuunsysteem, want een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen.
- Je energiepeil. Een betere opname van voedingsstoffen betekent meer energie.
- Je humeur en je concentratie. De darmen zijn je second brain. Hoe gezonder de darmen, hoe beter je humeur en concentratie.
- Je huid. Als je darmen beter functioneren, laten ze minder giftige stoffen door. Dat heeft een positief effect op je huid. En dat blijkt: probiotica werken bijvoorbeeld ondersteunend bij eczeem en psoriasis.
- Je blaas en vagina. De slijmvliezen van de darm staan rechtstreeks in verband met de slijmvliezen van blaas en vagina. Dus hoe gezonder de darm, hoe minder blaas problemen
- Je longen. Net als de blaas en vagina, hebben ook de slijmvliezen van de longen een relatie met de darmslijmvliezen.
- Je gewrichten. Bij een sterke darm is er minder sprake van een lekke darm en is er dus ook minder sprake van het doorsijpelen van verkeerde bacterieen richting de bloedbaan, dus minder kans op gewrichtsontstekingen.
- De weerstand van je darmen. Hoe beter de bacteriesamenstelling in je darmen is, hoe beter je gewapend bent tegen infecties via besmet eten of drinken.
Hoe krijg ik prebiotica en probiotica binnen?
Prebiotica vind je in groenten en fruit. Eet daarom elke dag minimaal 500 gram groenten en 2 stuks fruit. Fruit eten lukt de meeste mensen wel, maar 500 gram groenten is een uitdaging. Genoeg groenten eten gaat beter als je ze ook tijdens de lunch eet, bijvoorbeeld in de vorm van soep of salade.
Producten die van nature probiotica bevatten zijn onder andere yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten (o.a. zuurkool), miso, kombucha en cottage cheese.
Heb je een slechte spijsvertering of last van een te snelle of te trage stoelgang? Overweeg dan suppletie van pre- en probiotica. Ook bij chronische darm- of huidziekten kan een pre- en probioticasupplement helpen.
Wat is een goed probioticum?
Een goed probioticum bevat verschillende soorten levende micro-organismen, zoals:
- Lactobacillen, waaronder de bekende Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus paracasei.
- Lactococcus lactis
- Bifidobacteriën, zoals Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium lactis
Prebiotica of voedingsvezels kan je herkennen op het etiket als:
- Inuline
- Arabinogalactanen
- Fructo-oligo-sacchariden (FOS)
- Resistent zetmeel