Powerhouse groenten en fruit
Powerhouse groenten en fruit
Groenten en fruit horen in een gezond voedingspatroon. Amerikaanse nationale voedingsrichtlijnen benadrukken bovendien de consumptie van zogenaamde ‘powerhouse’ groenten en fruit (Powerhouse Fruit & Vegetables = PFV). Dit zijn groenten en fruitsoorten die het sterkst worden geassocieerd met een verminderd risico op chronische ziekten.
In een studie van Jennifer Di Noia werd een classificatiesysteem ontwikkeld dat PFV definieert als voedingsmiddelen die gemiddeld per 100 kcal 10% of meer van de dagelijkse referentie-inname bieden van 17 kwalificerende voedingsstoffen (zoals micronutriënten, vezels en eiwitten).
Verminderd risico op chronische ziekten
PFV die het sterkst geassocieerd worden met een verminderd risico op chronische ziekten, zijn groene bladgroenten, geel en oranje groenten en fruit, citrusvruchten en kruisbloemige groenten. Een duidelijke definitie van PFV ontbrak echter nog. Di Noia stelt voor om PFV te definiëren op basis van voedingsstoffen en fytochemische bestanddelen die onder meer volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties van belang zijn, zoals bijvoorbeeld kalium, vezels, eiwitten, calcium, ijzer, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur, zink en de vitaminen A, B6, B12, C, D, E en K.
Hoge voedingswaarde
Op basis van verschillende criteria werd de voedingswaarde van 47 voedingsmiddelen (groenten en fruit) bepaald. Eerst werd een voorlopige lijst van PFV opgesteld op basis van wetenschappelijke literatuur en consumentenrichtlijnen. Bessen en cepaënen (uiachtigen) werden toegevoegd vanwege hun associaties met een verminderd risico op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Voor elk van de 47 voedingsmiddelen werd de voedingswaarde bepaald. Aangezien bereidingsmethoden de voedingswaarde van voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden, waren de voedingsgegevens gebaseerd op de voedingsmiddelen in onbereide vorm. Fytochemische gegevens werden niet meegenomen in de berekening van de voedingsdichtheidsscores, dus helaas zijn niet alle bestanddelen die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren meegenomen.
41 PFV-soorten
Van de 47 onderzochte voedingsmiddelen voldeden 41 soorten aan de criteria voor powerhouse. De voedingsdichtheidsscores varieerden van 10,47 tot 122,68 (mediaan score = 32,23). Het classificatieschema was robuust met betrekking tot voedingsstoffen die beschermen tegen chronische ziekten (97% van de voedingsmiddelen geclassificeerd als PFV werden afzonderlijk als zodanig geclassificeerd op basis van 8 voedingsstoffen die beschermen tegen kanker en hartziekten). Scores boven de 100 werden beperkt tot 100, wat aangeeft dat het voedingsmiddel gemiddeld 100% van de kwalificerende voedingsstoffen per 100 kcal biedt.
Voedingsmiddelen in kruisbloemige en groene bladgroenten scoorden het hoogst en voedingsmiddelen behorend tot de geel/oranje, cepaënen-, citrus- en bessengroepen scoorden lager.
Top 10 powerhouse groenten en hun scores
- Waterkers: score 100%
- Chinese kool: score 91,99%
- Snijbiet: score 89,27%
- Bietenloof: score 87,08%
- Spinazie: score 86.43%
- Witlof: score 73.36%
- Bladsla: score 70.73%
- Peterselie: score 65.59%
- Romeinse sla: score 63.48%
- Groene kool: score 62.49%
Daarnaast scoren ook groene koolraap, mosterdblad, andijvie en bieslook boven de 50%
Top 5 powerhouse fruit en hun scores
- Citroen: score 18,72%
- Aardbei: score 17,59%
- Sinaasappel: score 12,91%
- Limoen: score 12,23%
- Grapefruit: score 1,64%