Peiling onder artsen in het kader van de verkiezingen
In een onlangs uitgevoerde peiling van de KNMG in het kader van de verkiezingen, waar ook ik mijn bijdrage aan heb geleverd, is aan artsen gevraagd wat de voornaamste prioriteit moet zijn voor het komende kabinet.
Het meest voorkomende antwoord : de houdbaarheid van de zorg. Artsen pleiten voor een aanpak die zich richt op minder marktwerking, meer nadruk op preventie, betaalbaarheid en verbeterde toegankelijkheid van de gezondheidszorg.
Houdbaarheid en preventie in de schijnwerpers
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat 7 op de 10 artsen de houdbaarheid van de zorg als een van de belangrijkste thema’s in de top 5 heeft staan. In het algemeen geven artsen aan zich zorgen te maken om arbeidstekorten, zoals in de ouderenzorg en de GGZ. Medisch specialisten leggen de nadruk daarnaast op de noodzaak tot meer digitalisering, terwijl huisartsen administratieve druk en beschikbaarheid van medicijnen als belangrijke thema’s noemen. Artsen in de sociale geneeskunde vinden preventie en leefstijl dringende kwesties en pleiten tevens voor beleid dat gericht is op ‘Health in and for all policies’ en armoedebestrijding. Onder jongere artsen is vooral duurzaamheid een belangrijk aspect van hun zorgprioriteiten.
Dringend pleidooi voor meer preventie
Opvallend is de eensgezindheid onder artsen over de noodzaak van meer aandacht voor preventieve zorg. Uit de resultaten blijkt dat de nadruk ligt op een versterkte focus op preventie, en dat dit wellicht een oplossing kan zijn voor uitdagingen in de zorg, zoals schaarste. Concrete aanbevelingen aan het nieuwe kabinet omvatten onder andere:
- Toewijzing van meer financiële middelen voor preventieve en publieke gezondheid.
- Het prioriteren van preventie bovenaan de beleidsagenda.
- Een verschuiving van curatieve naar preventieve zorgmethoden.
Afschaffen van marktwerking hoog op de agenda
Een ander opvallend punt dat uit het onderzoek naar voren komt, is de uitgesproken wens van veel artsen om de marktwerking in de zorg te stoppen. Diverse uitspraken onderstrepen de dringende behoefte aan het afschaffen van marktwerking, met een sterke nadruk op het waarborgen van toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg zonder de invloed van commerciële belangen. Toegankelijkheid wordt dan vooral gezien als de beschikbaarheid van (basis)zorg voor iedereen, zonder lange wachttijden.
Gedeelde verantwoordelijkheid voor houdbaarheid van de zorg
Veel artsen benadrukken dat de houdbaarheid van de zorg een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van politiek, burgers en artsen. Ze pleiten voor een integrale aanpak om de zorg voor iedereen betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Het is nu aan het nieuwe kabinet om deze urgentie serieus te nemen en concrete stappen te zetten.
De KNMG eindigt met de belofte dat ze deze resultaten zullen meenemen in de belangenbehartiging richting het nieuwe kabinet.