Ben jij wel eens moe? Moeheid is een vage klacht die over het algemeen onschuldig is en van voorbijgaande aard. Moeheid kan een zinvol signaal zijn om het rustiger aan te doen. Even wat gas terugnemen is meestal voldoende. Moeheid wordt echter een probleem als het langer aanhoudt en maar niet over wil gaan. In dat geval is het verstandig om naar de oorzaak te gaan zoeken. Laboratoriumonderzoek kan bij moeheidsklachten waarvan de oorzaak onduidelijk is een welkom hulpmiddel zijn.

Moeheid heeft te maken met ons energie-systeem. Wie moe is beschikt letterlijk over te weinig energie. Problemen met de energie huishouding kunnen zeer verschillende oorzaken hebben, wat het vaak lastig maakt om de oorzaak te achterhalen. Moeheid kan veroorzaakt worden door een chronisch (te) hoge vraag naar energie, door onvoldoende mogelijkheden tot herstel en door verstoringen in de productie van de energie. De oorzaak van moeheid kan relatief duidelijk zijn, zoals een chronisch gebrek aan (nacht)rust of een chronisch te zware lichamelijke en/of mentale belasting. Ook kunnen er duidelijk lichamelijke oorzaken zijn, zoals een ernstige ziekte die het lichaam uitput (zoals kanker) of het niet goed functioneren van een orgaan (bijvoorbeeld een te trage schildklier of hartkwaal).

Niet altijd is de oorzaak echter duidelijk. In die gevallen kan het zinvol zijn om na te gaan of er (verborgen) verstoringen in het proces van de energie-produktie aanwezig zijn of dat een (onopgemerkte/onbehandelde) chronische belastingen van het lichaam aanwezig is die aangepakt kan worden.

Waar kunnen we aan denken?

  • moeheid en onvolwaardige voeding
  • moeheid en problemen met de opname en vertering van voedingsstoffen
  • moeheid en problemen met de aanvoer van zuurstof voor de verbranding
  • moeheid en chronische infecties, allergieen, voedselintoleranties
  • moeheid en verstoringen van organen (alvleesklier, bijnier, schildklier)

Ben jij meer dan gemiddeld moe en gaat de vermoeidheid niet over na een goede nachtrust? Maak dan een afspraak.

Home