Hoe komt het dat je elke dag zo hunkert naar brood, pasta en gebak? Of dat je moeite hebt om van kaas af te blijven? Iedereen die wel eens op dieet geweest is, weet dat het gemakkelijker is om hamburgers en frieten te laten, dan om te weerstaan aan een boterham met kaas.
Steeds meer mensen hebben last van een koolhydraatverslaving. Van mensen met overgewicht heeft ongeveer 5-10% een koolhydraatverslaving. Ook mensen die geen overgewicht hebben kunnen last hebben van een overdreven hang naar koolhydraten zoals suiker, gebak, brood, pasta, ijs, frisdranken.

suikervrij cursus 40 dagen zonder suiker

Wil jij van je koolhydraatverslaving af? Begin dan met de nieuwe cursus van Miss Natural: Natuurlijk Suikervrij. Je leert hier alles over de do’s en don’ts van suiker, de verslavende werking van suiker, de verkeerde koolhydraten en de verslaving, emotie eten en natuurlijk een lekker suikervrij eetpatroon. Klik op de onderstaande link en Eva vertelt je er meer over!

http://www.paypro.nl/producten/Cursus_Natuurlijk_Suikervrij/8948/27096

Ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen zijn symptomen die kunnen optreden na het staken of het niet tijdig of onvoldoende innemen van een middel waar men psychisch en/of lichamelijk aan verslaafd is. Deze uiten zich bij een koolhydraatverslaving o.a. in het zich niet goed kunnen concentreren, de hele dag hongerig zijn, een hevig verlangen hebben naar zoet, brood en gebak. Maar ook: zweten, trillen, beven, misselijkheid, angst, somberheid, depressieve gedachten, boosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, nachtmerries.

Oorzaken koolhydraatverslaving
Er kunnen verschillende ‘oorzaken’ aan koolhydraatverslaving ten grondslag liggen waaronder:

  • verlaagd serotonineniveau
  • suikerspiegelstoornissen
  • hormonale onbalans
  • medicatiegebruik
  • verkeerdevoeding
  • jarenlang diëten
  • nutriëntentekorten
  • verstoringen door toxische stoffen.

Ook andere verslavingen (cafeïne, roken, alcohol, drugs, etc.) kunnen een koolhydraatverslaving geven. Onjuiste verhoudingen tussen bepaalde aminozuren en vetzuren in de voeding en een verstoorde darmflora kunnen hiertoe bijdragen.

Morfine achtige stofjes
Inmiddels weten we ook dat granen (gluten) en melk stoffen bevatten die dezelfde werking hebben als morfine. Deze stoffen, exorfines, zijn de reden waarom je verslaafd geraakt aan bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen ook een hele reeks psychische klachten veroorzaken die je niet meteen in verband brengt met brood of melk. Normaal zijn deze stoffen vrij onschuldig, maar er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat exorfines schadelijk worden.

In zijn boek ‘How to quit without feeling shit’ beschrijft Patrick Holford diverse vormen van verslavingen, waaronder de koolhydraatverslaving.

Wil jij van je koolhydraatverslaving af? Maak een afspraak. We werken in de praktijk met gerichte voedingsadviezen die we ondersteunen met wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen.

Aanbevolen testen:

Ontlastingsonderzoek
Voedselintoleranties onderzoek
Exorfinen onderzoek