Gewrichtsklachten
De term reuma was al in de Griekse oudheid bekend en is een verzamelnaam voor ruim 200 aandoeningen waarbij klachten in of rond de gewrichten of elders in het bewegingsapparaat optreden. De klachten kunnen uiteenlopen van gering tot zeer ernstig. De meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose.
REUMATOÏDE ARTHRITIS (RA)
RA is een van de ernstigste aandoeningen en wordt gekenmerkt door ontsteking en langzaam voortschrijdende beschadiging van de gewrichten. De ontsteking gaat gepaard met pijn, stijfheid, zwelling, functiebeperking en bij lange ziekteduur, misvormingen. Handen, polsen en voorvoeten zijn vaak aangetast. Moeheid is ook een veel gehoorde klacht en regelmatig komt bloedarmoede voor. Een echte oorzaak is nog niet gevonden. Wel is bekend dat het om een uit de hand gelopen afweerreactie van het immuunsysteem gaat. Meestal beginnen de eerste klachten tussen het 20ste en 50ste levensjaar. Het verloop van de ziekte wisselt per persoon en is niet te voorspellen. Met een aangepaste levenswijze en voeding kun je je al een stuk beter voelen.
Leefregels:
• Overmatige inspanning vermijden.
• Zorg voor voldoende nachtrust.
• Zorg voor goed ventilerende kleding en schoenen.
• Vermijd zo mogelijk vochtigheid en koude.
• Zorg dat je niet te lang in dezelfde houding staat of zit.
• Zwemmen in niet te koud water is een goede sport.
• Uitwendig: er zijn diverse zalven en oliën speciaal voor RA verkrijgbaar.
Voeding en supplementen
Mijn ervaring is dat een dieet of het gebruik van supplementen moeilijk te beoordelen is op werkzaamheid omdat het ziekteverloop zo wisselend is. Mijn advies is daarom: geef het niet te snel op.
• Probeer overgewicht te voorkomen, anders wordt het bewegingsapparaat onnodig zwaar belast.
• Bij RA kan voedselovergevoeligheid een rol spelen. Laat daarom een voedselintolerantie test uitvoeren om precies in kaart te brengen voor welke voeding jij een intolerantie hebt. Door het gebruik van ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen maag- en darmwandbeschadigingen optreden. Door bloedverlies kan zo bloedarmoede ontstaan. Door de darmwandbeschadigingen kunnen ook antigenen makkelijker worden opgenomen in het lichaam. Deze voedingsantigenen kunnen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dus de primaire oorzaak kunnen ook de medicijnen zijn.
• Uit onderzoek blijkt dat vasten een gunstige invloed heeft op RA. Doe dit echter onder deskundige leiding. Het effect van een week vasten gevolgd door een jaar vegetarisch dieet is ook onderzocht. De effecten van dit experiment waren zeer gunstig, zelfs tot twee jaar na de introductie van dit dieet. De verklaring hiervoor is nog onduidelijk, waarschijnlijk spelen hier meerdere factoren een rol. Tengevolge van een vegetarisch dieet ontstaat een verandering in de vetzuursamenstelling, het dieet is minder zuurvormend en het bevat relatief meer vitamines en mineralen.
• Een veranderde vetzuursamenstelling in het dieet kan ontstekingen tegengaan. Het regelmatig gebruik van vette vis wordt daarom aanbevolen. In de praktijk geef ik een passend en gericht supplementen advies met bepaalde vetzuren.
• Zuurstofradicalen zijn stoffen die vrijkomen bij een ontsteking en waarmee het lichaam bijvoorbeeld een bacterie onschadelijk kan maken. Wanneer er, zoals bij RA, geen bacterie is, kunnen ze echter weefselbeschadiging veroorzaken, bijvoorbeeld beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten. Een aantal stoffen(vitamines en antioxidanten) is in staat de overtollige zuurstofradicalen onschadelijk te maken.
• Ook voldoende opname van bepaalde mineralen is van groot belang, mede omdat onderzoek heeft aangetoond dat bij RA vaak een laag gehalte zink en selenium wordt gevonden. Patiënten met actieve RA hebben een verhoogd gebruik van vitamine A, B, D en E. Omdat vitamine D door gebruik van pijnstillers sneller wordt afgebroken kan een tekort ontstaan.
ARTROSE
Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage van de gewrichten genoemd en is een degeneratie van het gewrichtskraakbeen. Het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen is verstoord. Het is een gevolg van een combinatie van beschadiging en veroudering van de gewrichten en normale slijtage. Hoe ouder je wordt hoe meer kans je hebt op artrose. Bij jonge volwassenen kan artrose optreden bij kraakbeenbeschadigingen. De meeste klachten treden op bij artrose in de knieën, heupen, wervelkolom en duimbasis. Pijn en stijfheid zijn de belangrijkste klachten. Omdat het kraakbeen zelf geen bloedvaten bevat is de herstelfunctie beperkt en moet er via de gewrichtsvloeistof voeding en reparatie plaatsvinden.
Leefregels:
• vermijden van langdurige of zware belasting.
• bevorderen van beweeglijkheid: zwemmen, fietsen, etc.
• spierversterkende oefeningen en houdingsoefeningen.
Voeding en supplementen
• Vermijd overgewicht.
• Zorg voor voldoende bouwstenen voor de vorming van kraakbeen. In de praktijk heb ik een voedingsadvies op maat voor artrose. En zetten we voedingssupplementen in, afhankelijk van de klachten en de mate van artrose. Het proces van heropbouw verloopt zeer traag, daarom is meestal suppletie van enkele jaren nodig. De gangbare opvatting dat eenmaal weggesleten gewrichtskraakbeen nooit meer terug kan komen is echter onjuist gebleken!
Heb je gewrichtsklachten of artrose, maak dan een afspraak.
Aanbevolen testen:
Ontlastingsonderzoek
Voedselintoleranties onderzoek
Genetisch onderzoek