Weet niet of het jou wel eens is opgevallen, maar we horen tegenwoordig toch veel vchronisch-vermoeidheidssyndroom-300x199aker dan vroeger dat iemand leidt aan het zogenaamde chronisch vermoeidheids syndroom? Maanden moe, soms met spierpijn, slecht slapen, onverklaarbare koorts, niet herstellen na een paar goede nachten en niet meer in staat om helder te kunnen denken. Kortom, volledig uitgerangeerd en arbeidsongeschikt.

CVS is eigenlijk geen opzichzelfstaande ziekte, Het is een diagnose die geplakt wordt op onverklaarbare klachten die veroorzaakt worden door een verstoord immuunsysteem, hormonale stoornissen, een lekke darm, een verstoorde darmflora, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen en chronische stress. Soms is er sprake van een volledig verstoord metabolisme. Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaken te achterhalen, maar wanneer de onderliggende problemen gevonden en behandeld worden, verdwijnen of verminderen de klachten.

Wat is de link tussen een slecht spijsverteringsstelsel, darmfunctie en chronisch vermoeidheids syndroom?
Wetenschappers uit Cornell hebben een aantal belangrijke biologische markers in darmbacteriën geïdentificeerd in relatie tot chronisch vermoeidheids syndroom. Bovendien hebben zij ontstekings stofjes gevonden in de bloedbaan.

Een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Microbiome laat gedetailleerd zien hoe dit wetenschappelijk team in staat was om zeer accuraat de diagnose chronisch vermoeidheids  syndroom te stellen door middel van bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek.

De resultaten toonden aan dat de hoeveelheid bacteriën in het darm microbioom bij patiënten die lijden aan het chronisch vermoeidheids syndroom anders is  dan bij gezonde personen. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan ontstekingsprocessen en aan gastro-intestinale symptomen. Deze ontdekking van een biologische verandering laat nogmaals duidelijk zien dat chronisch vermoeidheids syndroom in de basis geen psychische aandoening is.

In deze studie werden de monsters van ontlastingsanalyse en microbieel DNA vergeleken tussen personen met chronisch vermoeidheids syndroom en een controlegroep . Het bleek dat bij patiënten met CVS de diversiteit van de bacteriën duidelijk verlaagd was waardoor het microbioom slechter was dan in een ideale situatie.

CVS is een multifactoriele aandoening. Dat betekent dus dat we ook op heel veel verschillende onderdelen moeten gaan zoeken en ondersteunen.
Afhankelijk van de anamnese en klinische klachten vraag ik bij CVS dikwijls de onderstaande testen aan en maak ik een stappenplan:

 1. Ontlastingsonderzoek, in kaart brengen microbioom, leaky gut, spijsverteringsproblematiek
 2. Bloedonderzoek naar bepaalde tekorten, zoals carnitine, vitamine B12 en ijzer
 3. Uitgebreid hormonaal onderzoek, waaronder de bijnier cortisol in speeksel test
 4. Uitgebreid voedsel intolerantie onderzoek 
 5. Immuunonderzoek
 6. Onderzoek naar bepaalde virussen en bacteriën (zoals Lyme)
 7. Onderzoek naar leverontgifting, genetisch onderzoek
 8. Onderzoek naar zware metalen
  Aanbevolen testen:Ontlastingsonderzoek
  Voedselintoleranties onderzoek
  Exorfinen onderzoek
  Bijnieruitputting onderzoekHormonen Vrouw Plus speekseltest (cortisol, DHEA, oestradiol, oestriol, progesteron testosteron) – Praktijk Preventieve Geneeskunde (pgpraktijk.nl)

  Genetisch onderzoek

Oorzaken CVS
Er zijn veel peilers te bekijken bij chronische vermoeidheids syndroom. Denk hierbij aan:

 • Immuundysfunctie
 • spijsverteringsproblematiek
 • Hormonale stoornissen
 • Infecties met gisten, parasieten, virussen en bacteriën
 • Stoornissen van de leverontgifting
 • Slaapstoornissen
 • Mitochondriale dysfunctie
 • Allergieën.

Als aanvulling hierop:

 • Tekorten in nutriënten,
 • Belasting met zware metalen, zoals kwik (amalgaam), lood en cadmium
 • Gebitsproblemen
 • Psychische factoren, zoals depressie, angsten en onopgeloste levensconflicten
 • Chemische overgevoeligheid.

Bij veel mensen met een CVS of ME patiënten functioneert de bijnier niet voldoende en zie je een onder presterende hypofyse en/of hypothalamus die daarvan de veroorzaker is.
Behandeling van de bijnier met hormonen of voedingssupplementen geeft in veel gevallen een verbetering te zien.

Bij een groot aantal CVS patiënten functioneert de schildklier niet goed. Een lage lichaamstemperatuur en klachten als kouwelijkheid, gewichtstoename, droge huid, obstipatie wijzen in de richting van een suboptimale schildklieractiviteit en rechtvaardigen een behandeling. Alvorens de schildklier aan te pakken werken we eerst aan de bijnieren.

Voeding geeft energie
De juiste voeding, gezonde soepen die ontgiften, verwarmende voeding (om het tekort aan reserve energie aan te vullen), leverondersteunende voeding, voeding met weglaten van je intoleranties…mogelijkheden genoeg om alleen al met voeding CVS patienten te ondersteunen.
Maak een afspraak.

Home