Voedingssupplementen zijn eigenlijk onmisbaar voor ons lichaam om onszelf fit en vitaal te houden. Ons westerse voedingspatroon laat veel tekorten zien.

“Nadat ik de voordelen heb gezien van voedingssupplementen met daarbij de wetenschappelijke onderbouwing, beschouw ik het gebruik van voedingssupplementen niet meer als een luxe. Het is een fundamenteel en integraal deel van de behandeling om zodoende mijn patienten een betere gezondheid  te geven.  In mijn praktijk zie ik regelmatig tekorten aan magnesium, selenium, omega 3 vetzuren, essentiele suikers, jodium, selenium, zink, vitamine D, ijzer en vitamine B12.”

Geiske de Ruig

Voedingssupplementen zijn veiliger dan medicijnen
Veel mensen slikken zonder morren allerlei medicijnen maar zijn erg bezorgd wanneer het om voedingssupplementen gaat.  Ze beseffen niet of nauwelijks dat voedingssupplementen vele malen veiliger zijn dan medicijnen.
Dat voedingssupplementen veilig zijn, blijkt mede uit het 200 pagina’s tellende jaarrapport van het Amerikaanse National Poison Data System, dat in december 2010 is gepubliceerd in het vaktijdschrift Clinical Toxicology. Het rapport is gebaseerd op gegevens die in 2009 zijn verzameld door 60 toxicologische centra, verspreid over de VS. Alle meldingen van vergiftiging zijn zorgvuldig opgetekend en in geval van sterfte is onderzocht welke (potentieel) toxische stof de zekere, waarschijnlijke of bijdragende doodsoorzaak is geweest. Wel dient men kritisch te zijn op welke voedingssupplementen men slikt. In Nederland verkopen drogisten, supermarkten en apotheken jaarlijks circa 33 miljoen voedingssupplementen. Ook hier is soms, vanwege de groeiende markt, door de bomen het bos niet meer te zien. Verbindingen die niet gecheleerd zijn, synthetische varianten! IJzerpartikels (vermeld als: verrijkt met extra ijzer) worden soms aangetroffen en die worden uiteraard niet opgenomen door het lichaam. Voor een goed orthomoleculair advies bent u welkom in mijn praktijk.

Meer sterfgevallen door medicijnen
In het jaarrapport wordt melding gemaakt van 1158 sterfgevallen waarbij medicijnen de directe doodsoorzaak zijn geweest. Het gaat hierbij onder meer om pijnstillers (zoals acetaminofen (paracetamol), salicylaten (aspirine, ascal, acetaminofen/hydrocodone, methadon), cardiovasculaire medicatie (hartglycosiden (digoxine), calciumblokkers (verapamil, amlodipine, diltiazem), betablokkers (metoprolol), antistollingsmiddelen (trombocyten-aggregatieremmers, coumarines), antidepressiva (amitriptyline, doxepine, bupropion) en kalmeringsmiddelen en antipsychotica (Quetiapine, alprazolam, diazepam, zolpidem).

Dan nu het goede nieuws: volgens de gegevens van het National Poison Data System is in 2009 in de VS helemaal niemand overleden door het gebruik van voedingssupplementen of kruiden. En dan te weten dat meer dan de helft van de Amerikanen dagelijks één of meerdere voedingssupplementen gebruikt.

De situatie in Nederland is waarschijnlijk niet anders dan in de VS. Het zijn de medicijnen die de ernstigste bijwerkingen hebben en niet voedingssupplementen.

In Nederland vinden jaarlijks 41000 medicijn gerelateerde acute ziekenhuisopnames plaats. Dit blijkt uit gegevens van het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related to Medication) uit 2006. Ruim 2000 van de 41000 mensen die jaarlijks door (verkeerd) medicijn gebruik in het ziekenhuis belanden, overlijden tijdens de opname. Daarnaast hebben ca. 3900 mensen bij ontslag uit het ziekenhuis restschade.

Het lijkt erop dat de veiligheid van medicijnen eerder wordt overschat en dat de veiligheid van voedingssupplementen wordt onderschat.  Natuurlijk is het belangrijk dat voedingssupplementen van goede kwaliteit zijn, dat ze met kennis van zaken worden geadviseerd en dat rekening wordt gehouden met maximaal aanvaardbare doseringen en mogelijke interacties.

Mijn post over voedingssupplementen op Linked In

Home