Het stenen tijdperk is voorbij, hoe bootsen we dit dieet nu het beste na?
Lang niet alle voedingsmiddelen die in het verleden beschikbaar waren bestaan nu nog en anderen bestaan wel maar mag je niet eten (je mag niet zomaar een wilde eend opeten). Toch zijn er in de gewone supermarkt of bij de natuurvoedingswinkel nog voldoende keuzes om een paleo-menu samen te stellen. Een goede inspiratie bron is dit kookboek!
Wil je niet teveel tijd kwijt zijn met koken, kun je ook denken aan: Paleo in 15 minuten!
Als je inkopen gaat doen, kun je denken aan de volgende voedingsmiddelen:
Vlees
Kies het liefst een biologische variant of koop het ergens waar je zeker weet dat de dieren niet vetgemest zijn of stijf staan van de antibiotica. Het mooiste is het vlees van dieren die in het wild gegeten en bewogen hebben. Zolang je daar rekening mee houdt zijn er genoeg goede opties: rundvlees, kippenvlees en kalkoen zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Veel Turkse winkels kunnen je bovendien voorzien van lamsvlees en diverse soorten orgaanvlees.
Vlees is lekker gebakken, gedroogd en gerookt.
Vis
Vis is ook gemakkelijk verkrijgbaar. Uit de supermarkten zijn de diepvriesvarianten meestal de beste keuzes. Daarnaast is er nog altijd de visboer. Vraag gerust waar de visboer zijn vis vandaan haalt. Veel zalm wordt gekweekt en is natuurlijk inferieur aan wilde zalm. Je kunt eventueel kiezen voor de kleine soorten vis zoals haring en sardientjes. Deze zijn relatief goedkoop maar belangrijker is dat er nog niet zo veel zware metalen in opgestapeld zitten en dat ze zich relatief snel voortplanten. Vrijwel alle vis is prima, maar vermijd tilapia en pangasius. Deze soorten zijn meestal gekweekt in een aquarium en zijn lang niet meer zo goed voor je als wilde vis.
Schaal- en schelpdieren
Mosselen, bepaalde soorten slakken, oesters, kreeften en garnalen zijn ook uitstekende voedingsmiddelen. Gezien het vaak arbeidsintensieve proces van vangen en ontschalen zijn het de wat duurdere varianten.
Groenten
Alle groenten die gebruikt werden voor de opkomst van de landbouw zijn uitstekend geschikt en passen binnen het paleodieet. De in Nederland veel gebruikte aardappel valt daarmee buiten het dieet, deze eten we nog slechts 350 jaar. Peulvruchten (waaronder pinda’s en sojabonen) behoren tevens niet in het paleodieet. Dit laat nog talloze groenten over die wel binnen het paleodieet passen.
Fruit
Fruit is een uitstekende bron van energie, vezels, vitamines, mineralen, enzymen en vele andere stoffen. Alle soorten fruit passen binnen dit dieet. Het aantal fruitstukken dat je eet en ook de specifieke varianten zou je af kunnen stemmen op je doel. Ben je gezond en prima op gewicht? Dan is het niet zo belangrijk hier streng over na te denken. Als je een bloedsuiker probleem hebt of wanneer je veel af wilt vallen kan het verstandig zijn bepaalde soorten fruit (tijdelijk) te mijden.
Noten en zaden
Noten en zaden behoren ook tot het paleodieet. Het zijn goede bronnen van vetten en eiwitten. Van sommige noten wordt meel gemaakt (amandelmeel bijvoorbeeld) en zodoende kun je dit gebruiken in recepten om bijvoorbeeld pizzabodems te maken. Zoals met alles geldt ook hier: overdaad schaadt. Het eten van te veel noten kan de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren nadelig beïnvloeden ten gunste van de omega-6 vetzuren. Daarnaast bevatten noten phytinezuur wat de opname van mineralen kan dwarsbomen. Maar ze zijn bovenal erg lekker!
NB: ik heb het over rauwe, ongezouten noten. Als je ze wilt zouten of kruiden doe dit dan zelf.
Paddenstoelen
Naast champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen zijn er nog meer paddenstoelen die prima in het paleodieet passen. Een aantal daarvan staat bekend om hun geneeskrachtige werking. Voorbeelden zijn de shi i take paddenstoel en de Reishi paddenstoel.
Kokos
Speciale aandacht voor de kokosnoot. Kokos is een vrij veel gebruikt voedingsmiddel binnen het paleodieet. De olie is uitstekend om in te bakken en de melk is een uitstekende basis voor sausen, smoothies en als melkvervanger. Het water van de kokosnoot is een zeer mineraalrijke drank.
Kruiden en specerijen
Een goed dieet bevat een breed scala aan verse kruiden en specerijen. Deze zijn te koop in de grotere supermarkten of anders op de markt. Je kunt ze bovendien ook leuk in je eigen tuin, balkon of vensterbank laten groeien. Denk aan peterselie, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, munt etc. Daarnaast is het handig om een voorraad gedroogde kruiden te hebben. Kies bij voorkeur voor biologisch: die smaken sterker en zijn krachtiger.
Met voldoende kruiden kun je een kipfiletje op 20 manieren laten smaken. Zo maak je het paleodieet nooit saai.
Water
De primaire drank uit de oertijd was natuurlijk water. In veel gevallen zelfs bronwater. Er zijn vele goede redenen om water te drinken. Kraanwater is op zich prima. Beter nog is bronwater maar dan wel uit glazen flessen. Vermijd het gebruik van de zogenaamde plastic PET flessen. Deze bevatten een stof die BPA (Bisphenol A) genoemd wordt en in verband is gebracht met hormoongevoelige problemen zoals borst- en prostaatkanker. Neem liever water uit een glazen fles en investeer in een roestvrijstalen flesje voor onderweg.
Overige dranken
Naast puur kokoswater blijven enkel de zelfgemaakte dranken nog als goede optie over. Denk bijvoorbeeld aan water met een klein beetje limoensap of limoenpartjes en een stukje gember en munt. Als dit een paar uur getrokken heeft heb je een heerlijk verfrissende drank.
Koffie en alcohol behoren beperkt gebruikt te worden. De beste keuzes zijn dan espresso en biologische rode wijn.