Gluten, een eiwit dat in de meeste granen voorkomt, kan bij heel wat mensen klachten veroorzaken omdat ze er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, de enige vorm die erkend wordt als ‘ziekte’.
Glutenintolerantie in al haar vormen – van milde gevoeligheid tot ernstige coeliakie – heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid: maagdarmklachten, darmziekten, terugkerende infecties, psychische ziektebeelden, neurologische aandoeningen, auto-immuunziekten, onvruchtbaarheid, miskramen, genetische aandoeningen, osteoporose, schildklierproblemen, groeiachterstand, spier- en gewrichtsaandoeningen, huidziekten, enz. De link met gluten wordt meestal niet gelegd. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de testen niet accuraat zijn.
Koemelk heeft gelijkaardige effecten op onze gezondheid. Intolerantie of allergie voor koemelk komt veel meer voor dan men denkt en wordt net als glutenintolerantie vaak gemist met de standaard diagnostische testen. Gluten- en koemelkintolerantie gaan meestal hand in hand.
Voor de meeste mensen is een gluten- en koemelk vrij dieet een openbaring. Niet alleen vage klachten en kwaaltjes verdwijnen, maar ook ernstige ziektebeelden verbeteren sterk of worden zelfs helemaal genezen. Via een voedselintolerantie test (Imu Pro) of via ontlastingsonderzoek is eenvoudig en betrouwbaar te meten of je een intolerantie hebt.
Lees meer over gluten op mijn pagina: glutenvrij, feit of fictie?
Mocht deze test positief zijn, dan maak ik een glutenvrij dieet op maat met verschillende ontbijtvariaties, lunches en hapjes tussendoor. Glutenvrij hoeft niet ingewikkeld of saai te zijn.
Wil je meer horen over gluten en het belang van ontlastingsonderzoek, luister dan naar de verschillende radiofragmenten die ik over dit onderwerp heb gegeven.
————————————————————————————————————————————–
NIEUWS Bericht
Tennisser Djokovic komt met dieetboek
Vlak voor grand slam-tennistoernooi US Open ligt het dieetboek “Serve to Win” van Novak Djokovic in de winkel. Hierin geeft de Servische toptennisser voedingsadvies.
“De ontdekking van het juiste voedsel heeft mijn lichaam gezonder en lichter gemaakt. Het heeft echt het verschil gemaakt, in mijn loopbaan en in mijn leven”, aldus de topsporter in diverse Amerikaanse media.
Eind 2010 begon Djokovic met zijn glutenvrij dieet en sindsdien heeft hij vijf Grand Slam-titels gewonnen: de Australian Open (2011, 2012, 2013), Wimbledon (2011) en de US Open (2011).
Voordat Djokovic begon met zijn dieet was hij vatbaar voor allergieën, kampte hij soms met ademhalingsproblemen en vond hij het moeilijk om op topniveau te presteren in de hitte.
—————————————————————————————————————————————
Nederlanders eten minder brood
De eerste drie kwartalen van dit jaar is de broodconsumptie met 2,3 procent gedaald. Het Voorlichtingsbureau Brood ziet het dieetboek De voedselzandloper van Kris Verburgh als oorzaak. Hierin wordt geadviseerd geen of minder brood te eten.
Van De voedselzandloper zijn 225.000 exemplaren verkocht. Het boek staat anderhalf jaar in de bestseller top-60, de laatste weken op nummer 1 of 2.
Iedereen verkoopt minder brood
Cijfers van onderzoeksbureau GfK lieten in 2009 nog een groei van 1,3 procent zien, sindsdien daalt de broodconsumptie met halve procentpunten, met in 2011 voor het GfK een onverklaarbare uitschieter van -1,9 procent. Sinds begin dit jaar is de daling echter duidelijk sterker, en gaat die gelijk op met de populariteit van De voedselzandloper.
Zowel bakkers als supermarkten verkopen minder brood. Bij de supermarkten groeit de omzet nog wel, door prijsverhoging of de verkoop van duurdere broodsoorten. Gewone bakkers zien volgens het Voorlichtingsbureau de grootste daling in volume en omzet.
De hype over brood is (eindelijk) losgebarsten. Ik zie in de praktijk al jaren dat veel mensen slecht reageren op brood, of op gluten. De kleine groep mensen met coeliackie, die zijn onder behandeling bij een MDL arts en weten wel dat ze van de gluten moeten afblijven omdat ze anders echt ziek worden. Maar die grote groep mensen, ik noem het het grijze gebied, dat zijn mensen die een overgevoeligheid hebben op gluten (te meten in ontlasting of bloed), en deze groep reageert beduidend beter op een voedingspatroon zonder gluten of zonder brood. Fitter, minder concentratie problemen, minder spijsverteringklachten zoals opgeblazen buik en gerommel in de darmen en soms zelfs minder huidklachten, gewrichtsklachten.
Kijk naar een TV fragment over brood en gluten uit De wereld draait door: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/304557