Ayurveda leert ons dat een dieet op de persoonlijke constitutie dient te worden afgestemd. Daarom is een Ayurvedisch dieet niet vaststaand maar kan per persoon worden aangepast. Onderstaand dieet geldt als leidraad en is erop gericht de spijsvertering aan te sterken en te reinigen en om de natuurlijke genezende kracht van het lichaam aan te spreken.
Voor meer informatie over de verschillende constituties,  klik hier.

Hieronder volgen enkele Ayurvedische tips om gezondheid te bevorderen:

Eet bij een gezonde eetlust en niet voordat de vorige maaltijd verteerd is. Eet de juiste hoeveelheid, niet teveel en te weinig. Drink niet teveel tijdens het eten omdat dit de spijsverterings sappen wegspoelt. Eet in een rustige omgeving en eet niet te snel of te langzaam. Zit rechtop tijdens het eten.

Natuurlijke behoeften als niezen, hoesten, opboeren etc niet onderdrukken; dit creeert ongewenste spanningen in het lichaam. Probeer een gebalanceerd en regelmatig leven te leiden en houdt de geest gezond. Maak plezier.

Vermijd:
chocola, koolzuurhoudende dranken, gefrituurde producten, pinda’s , koffie
koolsoorten (behalve bloemkool, broccoli en paksoi)
gefermenteerde of gegiste producten (brood is gegist, maar kan gegeten worden indien geroosterd)
zilvervliesrijst
kaas, yoghurt, kwark
geraffineerde producten zoals witte suiker
nachtschades (tomaat, paprika, aubergine), kiwi
moeilijk verteerbaar voedsel
citrusvruchten
rauwkost, ongekookt voedsel
fastfood
rauwe uien
de smaak ‘zuur’ en scherpe producten
meng geen melkproducten met vis, vlees, groenten of fruit (toetjes); dit voorkomt gistingsprocessen
te koud en te heet voedsel en drinken

Eet minder:
meelproducten, zoals pasta etc.
vleesproducten (met name rood vlees), gevogelte
noten, gedroogd fruit

Eet meer:
verse groenten en fruit
zoete en sappige groenten en fruit
basmati rijst, mung bonen, dadels, ghee (geklaarde boter), plantaardige olieen
makkelijk verteerbaar voedsel , zoals soepen
Drink regelmatig heet water
Gebruik knoflook, gember, koriander, komijn, kaneel etc
Eet het voedsel gekookt

Home