Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Vitamine B8 of Biotine draagt bij tot:

  • het energieleverend metabolisme
  • de normale werking van het zenuwstelsel
  • een normaal metabolisme van macronutrienten
  • de instandhouding van normale huid en slijmvliezen
  • een normale psychologische functie
  • normale haargroei
  • het behoud van normale slijmvliezen

Advies dosering
Er zijn onvoldoende gegevens om een nauwkeurige behoefte aan vitamine B8 vast te stellen. Omdat er bij het Nederlandse voedingspatroon zo goed als geen vitamine B8-tekort voorkomt, is er door de Gezondheidsraad alleen een richtlijn vastgesteld voor zuigelingen tot vijf maanden.

Goede bronnen
eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Tekenen van een mogelijk tekort
Een tekort aan vitamine B8 is zeldzaam, omdat deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt. Bij een vitamine B8-tekort ontstaan er verschijnselen als huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie. De stof avidine, die in rauw kippeneiwit voorkomt, bindt zich aan vitamine B8, waardoor vitamine B8 niet meer kan worden opgenomen. Avidine is echter niet tegen verhitting bestand, zodat gekookte of gebakken eieren deze stof niet meer bevatten

Interacties
antibiotica, sulfa preparaten, orale contraceptiva, anticonvulsiva, koffie en alcohol kunnen de biotinestatus negatief beïnvloeden. Ook zwangere vrouwen kunnen een lage biotinespiegel hebben. Inname van extra biotine kan dan gewenst zijn. Biotine werkt samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Rauwe eieren bevatten een eiwit, avidine, dat de opname van biotine vermindert.

Home