Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Vitamine A draagt bij tot:

  • een normaal ijzermetabolisme
  • de slijmvliezen in de longen
  • de slijmvliezen in de darm voor het behoud van een normale huid en slijmvliezen
  • de tot het instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
  • een normale celdifferentiatie
  • een rol in het celspecialisatieproces

Advies dosering
Je lichaam heeft niet veel vitamine A nodig en te veel kan de gezondheid schaden, dus het beste is om vitamine A binnen te krijgen op de natuurlijke manier: veel groenten en fruit.

Als je een dagelijkse multivitamine neemt, zorg dan dat het niet meer dan 2500-3000 internationale eenheden (IE) vitamine A bevat en dat het in de vorm van beta-caroteen (uit planten) is. Je lichaam regelt de levering van plantaardige A – ook bekend als provitamine A – door het langzaam te absorberen en het overtollige uit te scheiden. Maar ook andere typen A – uit dierlijke bronnen, zoals de lever en ingewanden, evenals een aantal supplementen – kunnen stapelen in je systeem en worden giftig. Je moet proberen om de zogenaamde voorgevormde of retinol A vormen te mijden.

Als je je houdt aan groenten en fruit- bronnen en een goede multivitamine slikt, is de hoeveelheid vitamine A in het algemeen voldoende.

Goede bronnen
Eieren, melk, en verrijkte granen zijn goede bronnen van voorgevormde vitamine A
Voor plantaardige basis provitamine A, worden de volgende voedingsmiddelen aangeraden:
Wortelen
Zoete aardappelen
Pompoen
Rode paprika
Spinazie
Cantaloupe
Mango
Broccoli

Tekenen van een mogelijk tekort:
Nachtblindheid

Home