Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Magnesium draagt bij tot:

 • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • een goede electrolytenbalans
 • het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.
 • de energiestofwisseling
 • de normale werking van het zenuwstelsel
 • een normale werking van de spieren
 • een normale eiwitsynthese
 • hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen
 • het behoud van sterke botten
 • ondersteunt de tanden
 • is goed voor het celdelingsproces

Magnesium is het belangrijkste mineraal dat je lichaam nodig heeft. Je kan niet zonder, net zoals water en zuurstof. Zoals we ‘vergeten groenten’ hebben, hebben we overduidelijk ook een ‘vergeten mineraal’. Als je veel stress ervaart of niet in slaap kan komen, kan magnesium een uitkomst bieden. Veel mensen hebben vandaag de dag last van de een of andere allergie. Wacht nog even met pillen slikken, maar ga eerst een paar weken (of misschien wel langer) magnesium toevoegen aan je lichaam. Kinderarts Marianne Mousain uit Frankrijk beschrijft in haar boek Magnesium dat 99% van de bevolking een fors magnesiumtekort heeft opgebouwd, door onder andere het verarmd voedsel dat we kopen en eten.

Advies dosering
Overheid richtlijnen suggereren 420 milligram (mg) per dag voor mannen, 320 mg voor vrouwen. Orthomoleculair bevelen wij aan dat zowel mannen als vrouwen streven naar 400-500 mg magnesium per dag binnen te krijgen. 70% van de mensen heeft een tekort aan magnesium. Magnesium wordt namelijk behoorlijk aangesproken tijdens stress. Het kan moeilijk zijn om alle magnesium die u nodig hebt via de voeding binnen te krijgen, dus gebruik daarnaast dagelijks een multivitamine die minstens 100 mg magnesium bevat.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, een nierziekte of diabetes heeft, op een caloriearm dieet bent of digitalis preparaten of diuretica gebruikt, overleg dan met uw arts over hoe veel magnesium u moet krijgen.

Goede bronnen
Spinazie, gekookt (1 kopje) 156 mg
Heilbot, gekookte (3 gram) 91 mg
Cashewnoten (1 / 4 cup) 89 mg
Haver zemelen muffin-(1 middelgrote) 89 mg
Witte bonen in blik (1 / 2 cup) 67 mg
Bruine rijst, gekookte (3 / 4 cup) 63 mg
Aardappel, gebakken, met huid (1 middelgrote) 57 mg
Volkoren brood (2 sneetjes) 46 mg
Walnoten (1 ounce, 14 helften) 44 mg
Banaan (1 middelgrote) 32 mg
sojabonen
peulvruchten
noten
makreel
krab
kool
fruit
kelp
Home