Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Koper draagt bij tot: 

  • de instandhouding van normale bindweefsels
  • het soepelhouden van het bindweefsel van de huid
  • het instandhouden van sterke (bloed)vaten
  • de instandhouding van het kraakbeen
  • de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
  • de normale werking van het zenuwstelsel
  • het immuunsysteem

Advies dosering
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen (22-50 jaar) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 1,5 – 3,5 mg. Zwangere vrouwen hebben extra koper nodig omdat tijdens de zwangerschap ongeveer 16 mg koper in de placenta en de foetus wordt vastgelegd. Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben meer koper nodig om de hoeveelheid koper te compenseren die met de moedermelk het lichaam verlaat.

Goede bronnen
lever, groene groenten, peulvruchten, noten, eieren, pruimen, okra, soja kiemen, spinazie, zonnebloem- pompoenpitten, sesamzaad, vis, schelpdieren, gist, champignons, slakken

Tekenen van een mogelijk tekort
Een kopertekort is bij de meeste mensen zeldzaam. Het risico op een tekort is groter bij pasgeboren kinderen, te vroeg geboren kinderen en kinderen die ondervoed zijn geweest. Symptomen die vaak voorkomen bij een tekort aan koper zijn bloedarmoede, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen, zoals osteoporose.

Home