Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Kalium draagt bij tot:

  • de normale werking van het zenuwstelsel
  • een normale werking van de spieren
  • een normale bloeddruk

Advies dosering
Op dit moment wordt aangeraden om ten minste 3000 milligram (mg) kalium per dag te eten maar we wachten herziening van de nieuwste wetenschap af en verwachten dat de aanbeveling hoger zal komen te liggen. De overheid adviseert nu 4700 mg per dag. Een kalium supplement wordt niet aangeraden om dat te veel van dit mineraal giftig kan zijn. Sommige multivitaminen bevatten kalium, maar slechts in kleine hoeveelheden en zorg ervoor dat het minder is dan 100 mg.

Goede bronnen
Aardappel, gebakken, met schil(1 medium) 1082 mg
Zoete aardappel, gebakken, met schil (1 middelgrote) 694 mg
Witte bonen in blik (1 / 2 cup) 595 mg
Yoghurt, laag vetgehalte (8 gram) 531 mg
Bietjes, gekookt (1 kopje) 519 mg
Heilbot, gekookte (3 gram) 490 mg
Banaan (1 middelgrote) 422 mg
Bonen in blik (1 / 2 cup) 328 mg
Rozijnen (1,5-ounce vak) 322 mg
Zalm, gekookte (3 gram) 319 mg
Bramen (1 kopje) 233 mg

Studie aan de Universiteit Wageningen:

Kalium helpt bloeddruk te verlagen
Verhoging van de inname van kaliumzouten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de bloeddruk, aldus onderzoekers van Wageningen University en Unilever in het tijdschrift Archives of Internal Medicine. Men schat dat het gunstige effect van kalium vergelijkbaar is met de bloeddrukverlaging die men kan bereiken door het gebruik van natrium bijna te halveren. De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is keukenzout (natriumchloride / NaCl).

Voedingsenquêtes doorgespit
De auteurs hebben PubMed doorzocht en hebben wereldwijd contact opgenomen met gezondheidsautoriteiten om data te verzamelen van nationale enquêtes over voeding en de kaliuminname tussen 1990 en 2009. In totaal zijn gegevens van meer dan 1000 personen verwerkt.

Kaliuminname
De studie toont aan dat de gemiddelde inname van kalium in 21 landen, waaronder de VS, China, Nieuw Zeeland, Duitsland en Nederland schommelt tussen de 1,7 tot 3,7 gram per dag. Deze inname is beduidend lager dan de 4,7 gram per dag, die wordt aanbevolen. De nieuwe ADH in de Europese Unie is overigens 2 gram. Kalium treft men vooral aan in tomaten en bananen. Verder in groente, aardappelen, melk, noten en volkorenproducten.
Suppleren met kaliumhoudende voedingssupplementen is ook een mogelijkheid.

Linda A.J.van Mierlo, MSc; Arno Greyling,MSc; Peter L.Zock, PhD; Frans J.Kok, PhD;Johanna M.Geleijnse, PhD

Home