Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
IJzer draagt bij tot:

  • een normale cognitieve functie
  • een normale energiehuishouding
  • een normaal zuurstoftransport in het lichaam
  • de normale werking van het immuunsysteem
  • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • het celdelingsproces

 Advies dosering
Dagelijkse ijzerinname van 8 milligram voor mannen en 18 mg voor vrouwen is aan te raden. Als u zwanger bent, kunt u uw dagelijkse dosis verhogen tot 27 mg en als u door de menopauze heen bent, verlagen tot 8 mg.

Goede bronnen
Het is het beste om ijzer uit voedsel, dus niet via gebruik van supplementen, tenzij bloedonderzoek toont dat u een ijzertekort heeft
Spinazie, gekookt (1 kopje) 6,4 mg
Oesters, rauwe (6 medium) 5,5 mg
Bruine bonen, gekookt (1 / 2 kopje) 3,6 mg
Tomaten in blik (1 kopje) 3,4 mg
Linzen, gekookt (1 / 2 cup) 3 mg
Gehakt, 85% mager (3 gram) 2,2 mg
Lima bonen, gekookt van bevroren (1 / 2 kopje) 1,8 mg

IJzergebrek en ADHD
Onderzoekers hebben ontdekt dat de serumferritinewaarde een omgekeerde relatie vertoont met de ADHD symptoomscore en verschijnselen als concentratiegebrek, hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit blijkt uit een dubbelblind placebogecontroleerde meerfasestudie onder 52 kinderen (6-14 jaar, gemiddeld 10 jaar) met een middelmatige tot ernstige vorm van ADHD. De gemiddelde ferritinewaarde was 18,4 mcg/L en 23% van de kinderen was absoluut deficiënt met waarden onder de 7 mcg/L.

De gebruikelijke behandeling met amfetamine (b.v. ritalin) maakt het verband op termijn minder duidelijk, maar kinderen die nog maar kort behandeld worden laten nog een duidelijke associatie zien tussen de serumferritinewaarde en de ADHD symptomen. De onderzoekers zijn zelfs in staat om op basis van de ferritinewaarde, de optimale dosering amfetamine te bepalen. Zij zijn dan ook van mening dat ijzersuppletie mogelijk het effect van de medicatie kan verbeteren waardoor bij lagere doseringen amfetamine betere resultaten worden bereikt. Verder onderzoek volgt. Naar dit fenomeen zal in de toekomst nader onderzoek worden verricht.

Referenties

Calarge C, Farmer C, et al. Serum ferritin and amphetamine response in youth with attention-deficit/hyperactivity disorder. J Child Adolesc Psychopharmacol, 2010 Dec; 20(6): 495-502. PMID: 21186968

Home