Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.

We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.

Gezondheidsclaims
Chroom draagt bij tot:

  • een normaal metabolisme van macronutriënten
  • de instandhouding van normale bloedsuikergehalten

Advies dosering
Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijsmateriaal om een optimale hoeveelheid van chroom voor een goede gezondheid te ondersteunen, maar het Institute of Medicine heeft de adequate inname voor chroom op het niveau van 20-25 microgram (mcg) per dag voor vrouwen en 30-35 mcg per dag voor mannen gesteld.

Goede bronnen
Het is het beste om chroom binnen te krijgen uit voedsel in plaats van via suppletie maar specifieke getallen uit levensmiddelen zijn moeilijk vast te stellen. Chroom is moeilijk nauwkeurig te meten en waarden kunnen sterk variëren, afhankelijk van hoe een product wordt geteeld en verwerkt. Het eten van een gevarieerde voeding met veel groenten, fruit en volkoren granen moet u voorzien van alle chroom die uw lichaam nodig heeft. Chroom komt voor in:

Biergist, gist, volkoren graanproducten, lever, paddestoelen, artisjokken, asperges, mosselen, zwarte peper

Home