Wetgeving
Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie een verordening aangenomen waarin wordt gesteld dat er slechts 222 gezondheidsclaims zijn die nog gemaakt mogen worden. Een gezondheidsclaim is een bewering dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel/voedingssupplement en de gezondheid. Het merendeel van de gezondheidsclaims die momenteel gebruikt worden, zijn door deze wet verboden.
We zullen ons om die reden beperken tot een korte uitleg waarin je deze vitamine kunt vinden in de voeding.
Gezondheidsclaims
Calcium draagt bij tot:
- een normale bloedstolling
- het losmakenenergie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten
- een normale werking van de spieren
- een normale neurotransmissie
- de normale werking van het zenuwstelsel
- de normale werking van spijsverteringsenzymen
- de instandhouding van normale botten
- de kalkhuishouding
- de instandhouding van normale tanden
Advies dosering
Richtlijnen van de overheid wijzen 1,000-1,200 milligram (mg) calcium per dag is voldoende, maar orthomoleculair bevelen we meer aan: 1000-1500 mg calcium per dag via de voeding en supplementen – maar niet allemaal tegelijk. Je lichaam kan slechts 500-600 mg absorberen in een tijd, dus verdeel het in twee of drie doses in de loop van een dag.
Tip: Als u een calciumsupplement neemt, neem het met vitamine D (ze zijn vaak gecombineerd in een pil) om de absorptie te helpen – en met een beetje magnesium om de verstopping soms veroorzaakt door calcium verminderen. Neem het supplement niet met calcium-ijzer of vezels supplementen, die kunnen interfereren met het vermogen van uw lichaam om het bot op te bouwen..
Goede bronnen
Yoghurt, gewoon, met een laag vetgehalte (8 gram) 415 mg
Ricotta kaas van magere melk (1 / 2 cup) 335 mg
Sojamelk, verrijkt (8 gram) 300 mg
Spinazie, gekookt of bevroren (1 kopje) 290 mg
Melk, 2% melkvet (8 gram) 285 mg
Zwitserse kaas, geraspt (1 / 4 kopje) 214 mg
Cheddar kaas, geraspt (1 / 4 kopje) 204 mg
Zalm in blik (3 gram) 181 mg
Sojabonen / verse sojabonen (1 / 2 cup) 130 mg
Tofu (3 gram) 100 mg
Parmezaanse kaas, geraspt (1 eetlepel) 55 mg