L-Theanine  zorgt snel voor rust en ontspanning zonder conventionele bijwerkingen zoals tranquillizers die in het algemeen wel hebben. 
L-Theanine, ook genoemd gamma-ethylamino-L zuur is een uniek aminozuur wat vrijwel alleen voorkomt in groene thee. Ongeveer 1-2% in gewicht van gedroogde thee bladeren en in de vrije vorm (niet gebonden aan eiwitten).
In groene thee bestaan er 2 vormen theanine, D-theanine en  L-Theanine. Alleen de L-Theanine is werkzaam.

 
Eigenschappen van L-Theanine:
L-Theanine geeft een gevoel van geestelijke ontspanning 30 – 40 minuten na inname ,veroorzaakt geen slaperigheid , is niet verslavend en heeft geen bijwerkingen.  Bovendien verbetert het de stemming, alertheid en concentratie. Het vermindert spierspanningen die geassocieerd zijn met pijn.

  • L-Theanine en bloeddruk: 

De regulatie van de bloeddruk is voor een deel  afhankelijk van catecholaminerge en serotonerge neuronen in zowel de hersenen als het perifere nerveuze systeem.Studies bij ratten met een verhoogde bloeddruk lieten een indrukwekkend bloeddrukverlagend effect zien met L-Theanine. Het bloeddrukverlagend effect was dosisafhankelijk waarbij de hoogste dosering in de test de meest significante verlaging liet zien.

 
L-Theanine en stemming: 
Het antidepressivagebruik is in 2008 weeer gestegen: 3,5% ten opzichte van het jaar ervoor. De kosten € 86 miljoen. Het aantal antidepressivum gebruikers is in 2008 met 5,9% toegenomen.

26 maart 2009, Pharmaceutisch Weekblad, Jaarg gang 144 Nr 13 

Bijwerkingen van antidepressiva en anti-angst middelen: wazig zicht, versuffend, gew wichtstoename, buikpijn, vermindert libido, diarree, verrstoorde slaap, hoofdpijn en misselijkheid. Depressieve mensen of diegenen die stress hebben kunnen verlichting ondervinden van de vele schadelijke effecten met L-Theanine zonder suf te worden.

L-Theanine veroorzaakt geen slaperigheid omdat het geen theta golven produceert in de hersenen. Als iemand al ontspannen is en L-Theanine  inneemt zal er geen verdere relaxatie plaatsvinden.

 
L-Theanine en slaap: 
Inslapen is één ding; doorslapen en een goede slaaapkwaliteit is een ander ding. Onderzoekers in Japan gaven aan vrijwilligers 200mg L-Theanine per dag en registreerden hun slaappatroon.

De L-Theanine liet de personen niet langer slapen, maar zorgde wel voor een betere slaap.  De slaapkwaliteit, herstel na uitputting, en het fris ontwaken waren allen verbeterd door de L-Theanine.

Diegenen die L-Theanine namen ervoeren dat zij langer hadden geslapen dan dat ze daadwerkelijk hadden gedaan. Dit is goed nieuws voor mensen die niet  genoeg slaap krijgen, of voor diegenen die minder willen  slapen en meer willen doen.

 

L-Theanine en immuniteit:
Onderzoek met Theanine aan de Harvard Medical School heeft bevestigd dat het een brug slaat tussen de aangeboren en verworven immuniteit. Ook alkylamines, van nature aanwezig in L-Theanine, dragen bij tot een stimulering van de witte bloedcel activiteit.

 

Dosering:
L-Theanine is zeer effectief  bij een dosering van 200mg waarbij het effect vaak al binnen 30 minuten merkbaar is en 8 -10 uur aanhoudt. Bij extreme stress situaties kan worden verhoogd tot 600mg per 6 uur. (FDA adviseert een maximale dosering van 1200mg per dag, als aangetoond veiliig)